Wat je nú kunt doen om later je droombaan te bemachtigen – juist als je nog niet weet wat dat is

Al van kinds af aan worden we gebombardeerd met de vraag wat we willen worden. Toen wist je nog zeker dat je dolfijnentrainer of prinses wilde worden, maar inmiddels weet je niet meer zeker wat je de rest van je leven wil doen. Dat is helemaal oké. Toch is het fijn als je een baan vindt waar je elke dag zin hebt om aan de slag te gaan. Hoe vind je die droombaan nou?

Zo kom je erachter wat je droombaan is én bemachtig je ‘m ook uiteindelijk.

Vind je droombaan

Is het jouw droom om de nieuwe J.K. Rowling of om chocoladetester te worden? Ligt jouw droombaan meer bij je huidige functie in de buurt? Of heb je helemaal geen idee wat je wil in het leven? Dan is de eerste stap om hierachter te komen. Dit doe je bijvoorbeeld door een persoonlijkheidstest te maken en jezelf vragen te stellen als: ‘Wat zou je qua werk doen als geld geen rol speelde?’

Een handige oefening is ook om je droomleven te visualiseren. Sluit hiervoor je ogen en bedenk hoe een dag in je leven er dan uit ziet. Je wordt wakker in je droomhuis en wat doe je dan? Ga je naar een kantoor met leuke collega’s en ben je op tijd thuis? Werk je voor jezelf? Of geef je leiding aan een team? En onthoud: alles mag en alles kan in deze oefening.

1. Kies voor wat je wil en niet wat je kan

Dat je iets kan, betekent niet automatisch dat je het ook moet doen. Natuurlijk is het goed om te kijken waar je talent voor hebt, maar als jij ander werk leuker vindt, is dat ook helemaal prima. Hetzelfde geldt voor het beklimmen van de ‘carrièreladder’. Dat je een managementfunctie aankan, hoeft nog niet te betekenen dat je daar het meest gelukkig van wordt.

2. Kom erachter of het wel een droombaan is

We zeggen het alvast: geen enkele baan is perfect. Er zullen altijd minder leuke kanten aan je werk zitten, zélfs als het je droombaan is. Maar om te kijken of je nieuw gevonden droombaan wel echt een juiste match is, is het slim om online iemand te vinden die momenteel zo’n functie beoefend.

Vraag of diegene bereid is om een (virtueel) kopje koffie te drinken en wat vragen van je te beantwoorden. Zo weet je zeker dat alle aspecten van de baan bij jouw wensen en vaardigheden passen.

3. Bedenk doelen voor jezelf

Zeker als je net op de arbeidsmarkt komt kijken, kan je waarschijnlijk niet zomaar je droombaan bemachtigen. Je zal er naartoe moeten werken. Misschien moet je zelfs aanvullende trainingen en cursussen doen, of eerst een junior functie vervullen. Maak daarom een planning voor jezelf, waarin je opschrijft welke doelen je hebt en wanneer je deze bereikt wil hebben.

4. Vergroot je netwerk

Hoe groter je netwerk is, des te groter de kans is om later je droombaan te bemachtigen. Maar let op: het gaat niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Je contacten in je netwerk moet je dus ook onderhouden. Gelukkig gaat het ontmoeten van nieuwe mensen en het in contact blijven tegenwoordig heel makkelijk via bijvoorbeeld LinkedIn.

Zoals we net al zeiden kun je ook best mensen die je inspireren een berichtje sturen. Stuur alleen nooit zomaar random een connectie verzoek, maar altijd een persoonlijk berichtje. Het zal je verbazen hoeveel mensen bereid zijn om te praten.

Lees ook: 6 dingen die je voor je carrière vanuit huis kunt doen

Reageer op artikel:
Wat je nú kunt doen om later je droombaan te bemachtigen – juist als je nog niet weet wat dat is
Sluiten