Josca
Josca Love & Life 5 apr 2016

Erger jij je snel aan taalfouten? Dan ben je waarschijnlijk introvert of onaardig

Wanneer je de neiging hebt om mensen te corrigeren bij grammaticale- of spellingsfouten, heeft dit te maken met je persoonlijkheid, aldus professor Julie Boland van de universiteit van Michigan. In een onderzoek van desbetreffende universiteit ondervonden ze dat karaktereigenschappen van lezers en/of luisteraars een effect hebben op de interpretatie van een bepaalde taal.

Tijdens het onderzoek werden er e-mails voorgeschoteld aan 83 deelnemers, die juist wel of geen fouten bevatten. De fouten die zich in een aantal e-mails bevonden waren typefouten als mkae (make) en abuot (about), maar er stonden ook grammaticale fouten in als to/too, it’s/its en your/you’re. De deelnemers beoordeelden de schrijvers van de e-mails op intelligentie, vriendelijkheid en nog een aantal factoren. Hierbij gaven ze ook informatie over zichzelf, zodat de researchers gemakkelijker links konden leggen.

Aan het eind van het onderzoek werden de deelnemers gevraagd of ze foutjes in de teksten hadden ontdekt en zo ja, hoe erg ze zich hier aan ergerden. Personen die over het algemeen als vriendelijk bekend stonden, vonden de spelfouten niet zo storend en beoordeelden de schrijvers van de e-mails meer op geschreven inhoud. De onderzochte mensen die als introvert of onaardig getypeerd werden, maakten zich hier duidelijk wel druk over. Volgens het onderzoek kunnen deze mensen minder goed omgaan met afwijkingen en verandering.

Het volgende artikel bewijst hoe moeilijk het is om een spellingnazi te zijn:

Reageer op artikel:
Erger jij je snel aan taalfouten? Dan ben je waarschijnlijk introvert of onaardig
Sluiten