Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Fashion 13 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn 6 van de meest excentrieke types in de geschiedenis van de mode-industrie

Met Amsterdam Fashion Week achter de rug, is het tijd om weer wat aandacht te besteden aan buitenlandse ontwerpers. Het stereotype modeontwerper is extravagant en een wervelwind van creativiteit. Toch zijn de meeste modeontwerpers tegenwoordig ‘gewone’ mensen zoals jij en ik, op een paar excentrieke paradijsvogels na.

We kennen ontwerpers als Marc Jacobs en Viktor & Rolf. Vaak basic gekleed en down to earth. Daartegenover staan ontwerpers die zich altijd van hun meest extra kant laten zien en er nogal bijzondere gewoontes op nahouden.

Een aantal excentrieke ontwerpers uit de mode-geschiedenis

Waar sommigen hun creativiteit en bombarie beperken tot hun collecties, leven anderen een leven vol glamour, gekkigheid en excentrieke gewoontes. Hieronder vind je zes van de meest excentrieke personen uit de geschiedenis van de mode-industrie.

Roberto Cavalli

Roberto Cavalli is het brein achter het merk *tromgeroffel* Roberto Cavalli. Hij werd in 1940 geboren in Florence. Roberto stopte met zijn studie om te gaan ontwerpen en hetzelfde jaar nog richtte hij zijn eigen label op. Cavalli staat bekend om zijn heftige prints op leer, waar hij later patent op aanvroeg. Dat hij met leer werkt is bijzonder, omdat Roberto een enorme liefde voor dieren heeft. Hij heeft een breed assortiment aan huisdieren (gehad) waaronder een hond, een kat, een merel, een paar parkieten, een mini tijger (whut), een aap en een aquarium vol exotische vissen. Al die dieren kleedde hij in zijn speciale dierenkleding van Cavalli Petwear.

Roberto Cavalli excentrieke ontwerpers

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood kennen we van het gelijknamige label en haar fel oranje haren van vroeger. Vivienne wordt ook wel ‘de rebel van de modewereld’ genoemd, omdat ze graag tegen de gevestigde orde aanschopt. Vivienne heeft een voorliefde voor Punk-muziek en heeft jaren de band ‘The Sex Pistols’ gekleed. Naast Punk, is Westwood ook fan van PopCult. Het was aan Vivienne de eer om Miss Piggy’s trouwjurk te ontwerpen voor een Muppets film. Vivienne Westwood maakt graag statements met haar collecties en tijdens interviews. Momenteel strijdt zij tegen de klimaatverandering.

vivienne westwood ontwerpers excentrieke

Christian Louboutin

De schoenen met de bekende rode zolen zijn ontworpen door Christian Louboutin himself. Christian kent geen bescheidenheid en wil graag volledig vrij gelaten worden in zijn creativiteit. Hij houdt er daarom soms zo zijn eigen aparte voorkeuren op na. Eén van die voorkeuren is de voorkeur voor een curvy enkel. Daar komen zijn schoenen volgens hem het mooiste in uit. Interessant detail: hij wilde alleen samenwerken met Mattel aan een Louboutin-Barbie als ze de vorm van de enkels aanpasten.

Christian Louboutin excentrieke ontwerpers

Alexander McQueen

Alexander McQueen is zonder enige twijfel één van de meest excentrieke ontwerpers uit de geschiedenis. McQueen ontwierp voor beroemdheden als Rihanna, Lady GaGa en Kate Moss. McQueen overleed in 2010 door zelfmoord, als gevolg van een drugsverslaving en een heftige depressie. Waar hij nog steeds bekend om staat, is zijn grote ego en oneindige creativiteit. In zijn ontwerpen verwerkte hij de meest bizarre materialen zoals vogelveren, verbrijzelde kevers en zelfs mensenhaar.

Alexander McQueen excentrieke ontwerpers

Karl Lagerfeld

De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld kennen we allemaal en mag daarom niet ontbreken in dit rijtje. Karl is onlangs overleden en dat is een groot verlies voor de modewereld. Karl ontwierp jarenlang voor modehuis Chanel en richtte daarnaast ook zijn label Karl Lagerfeld op. Karl hield er nogal aparte gewoontes op na, zoals het drinken van tien blikjes (!) cola ligt per dag en slapen in een heel specifieke pyjama: een mega lang wit shirt van Hilditch & Key, speciaal op maat gemaakt voor Karl.

Karl Lagerfeld ontwerpers excentrieke

Donatella Versace

Donatella staat (naast haar liefde voor plastische chirurgie) bekend om haar werk voor modehuis Versace, opgericht door haar broer Gianni Versace. Wie Versace zegt, zegt heftige prints. Dierenprints, glitters en vooral barok-achtige prints zie je tijdens de shows van Versace. “I don’t like balance. Balance is not a word you can use in Versace fashion.” zei Donatella over haar ontwerpen voor Versace.

Donatella Versace ontwerpers excentrieke

Dit waren zes personen die op hun manier een stempel hebben gedrukt op de hedendaagse modewereld. Natuurlijk zijn er nog veel meer mensen zoals zij. Welke mis jij nog in dit rijtje?

6x vrouwelijke modeontwerpers die bijdragen aan women empowerment

flavorwire

Reageer op artikel:
Dit zijn 6 van de meest excentrieke types in de geschiedenis van de mode-industrie
Sluiten