Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 22 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze bedrijven geven hun werknemers extra vakantiedagen cadeau

Steeds meer bedrijven geven hun werknemers selfcare-verlof of wellbeing days. Dat betekent: uitslapen, relaxen en luieren op kosten van de baas. Dat willen wij ook wel. Welke bedrijven zijn dit? Waar we kunnen we solliciteren? En waarom geven deze bedrijven hun werknemers eigenlijk vakantiedagen cadeau?

Heb jij tijdens de coronacrisis ook amper vakantie opgenomen ‘omdat je toch nergens heen kon’? En ben je stiekem wel toe aan een paar dagen op adem komen? Dan is deze nieuwe trend in de corporatewereld een mooie reminder dat je nú verlof aan moet vragen.

Bedrijven die extra vakantiedagen geven

Sinds de coronacrisis laten steeds meer bedrijven werknemers verplicht vrij nemen zonder dat het ze vakantiedagen kost. Google gaf z’n medewerkers twee betaalde vakantiedagen cadeau en Microsoft zelfs vijf. Bij Shopify hebben ze Rest & Recuperation days waardoor iedereen in het bedrijf in de zomer een vierdaagse werkweek heeft.

LinkedIn en Bumble sloten deze zomer de hele toko voor vijf dagen, zodat hun werknemers wereldwijd een week welverdiende vakantie konden nemen. En in België gaf het investeringsvennootschap Sofina zelfs veertig (!) extra vakantiedagen aan het personeel, als dank voor hun harde werk tijdens de pandemie. Deze mogen ze de komende twee jaar verspreid opnemen.

Deze wellbeing days worden door The Guardian ook wel de ‘burn-out break’ genoemd. Met de verplichte vrije dagen hopen de bedrijven namelijk burn-outs onder het personeel te voorkomen. Dat betekent dat ze dus steeds meer oog hebben voor het welzijn van hun werknemers, en dat is niet gek ook. Stress en burn-out cijfers gingen vóór de pandemie al door het dak, laat staan nu we anderhalf jaar COVID-19 achter de rug hebben.

Maar zijn een paar extra selfcare-dagen hét antwoord om burn-outs te voorkomen? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Als jouw werkdruk bijvoorbeeld net zo hoog is na die twee tot vijf extra vakantiedagen (of stiekem zelfs nog hoger omdat je dagen vrij hebt gehad) dan hebben ze natuurlijk geen zin. Voor mensen bij wie de werkdruk structureel te hoog is, zijn ook structurele veranderingen nodig.

Maar voor werknemers die gewoon even op adem moeten komen van deze – we kunnen het best stellen – traumatische tijd, is zo’n selfcare-verlof een geweldig idee. Wij zouden ervoor tekenen.

Hoge werkdruk? Zo ga je in 5 stappen het gesprek met je baas aan

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.