Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 29 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak moet je je bh, beddengoed en jeans wassen om niet mega goor te zijn

Hoe vaak je precies je beddengoed verschoont, je beha’s wast of je theedoeken vervangt is misschien moeilijk te zeggen. Eens per week of als je even geen tijd hebt sla je een weekje over. Eigenlijk best apart als je bedenkt dat je wel elke dag een schone onderbroek aantrekt. Althans, dat nemen we voor het gemak maar even aan.

Microbiologen, onderbroek-specialisten en kledingontwerpers hebben onderzocht hoe vies textiel is waar je dagelijks mee in aanraking komt, en nog belangrijker: hoe vaak je het moet vervangen.

Hoe vaak moet je je bh wassen?

Wat blijkt? Je bh moet je eigenlijk al na twee draagbeurten met de hand wassen, in lauwwarm water met een klein beetje wasmiddel. ‘Je transpireert ook in het gebied rond je buste en onder je bh-beugels. Een broedplaats voor bacteriën’, vertelt Kelly Dunmore, lingerie-expert. De bacteriën die zich in je beha verzamelen kunnen via openingen in je tepels diverse infecties veroorzaken – de specifieke details besparen we jullie even omdat we nog iets te druk aan het kokhalzen zijn.

Hoe vaak moet je je beddengoed wassen?

Ook je bed moet je op allerlei fronten regelmatig verschonen. Niks nieuws, maar uit recent onderzoek blijkt dat eenderde van de Britse bevolking dat eens in de twee weken doet. Al je beddengoed moet volgens microbiologe Laura Bowater minstens een keer per week worden gewassen op 60 graden, vanwege al onze huidschilfers en andere bacteriën die we afscheiden in bed. Je kussensloop liever nog vaker. Ook je kussen zelf schijn je eens in de drie maanden in zijn geheel te moeten wassen. Dit blijkt namelijk een pretpark te zijn voor huisstofmijt. Je matras zou je eens in de zes maanden moeten voorzien van een goede schoonmaakbeurt in verband met schimmels en om allergische reacties te voorkomen.

Hoe vaak moet je jeans wassen?

Jeans-ontwerper Donna Ida zegt dat denim ook regelmatig moet worden gewassen. Meestal zijn mensen bang dat de kleur op ten duur vervaagt. Maar als je deze om de 5 keer dragen koud wast met een beetje wasmiddel of zelfs een nachtje invriest in een plastic zak blijven de vezels goed, maar krijgen bacteriën geen kans.

Hoe vaak moet je theedoeken wassen?

En die theedoeken, waar jij dagelijks je handen aan afveegt? You don’t even wanna know. Om een lang verhaal kort te maken hoor je elke dag deze doekjes te vervangen en na de afwas zelfs meteen in de wasmand te doen. Daarnaast moet je ze eigenlijk speciaal behandelen door ze eerst op 90 graden te wassen en indien heel smerig in verdund bleek een half uurtje weken. Oh, en daarna ook nog heet strijken.

Dit doe je waarschijnlijk nooit

Tot slot: je portemonnee en handtas. Misschien is dit een goede stok achter de deur om wat frequenter de boel op orde te brengen want lord wat zijn deze dingen eigenlijk smerig. Elke week moeten beide even worden behandeld met wat desinfecterend middel op een vochtig doekje om alleen een accessoire bij je te dragen en verder geen enge virussen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.