Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Fashion Week 16 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Hoe zit dat met Chinese fabrikanten op TikTok die nu zélf Lululemon en Chanel verkopen?

Wie z’n geld graag laat rollen, heeft op TikTok vast gezien dat Chineze fabrikanten nu het heft in eigen handen nemen. De fabrieken waar de echte producten van merken als Lululemon, Alo of zelfs Hermès en Chanel worden gemaakt, delen nu alle details – als (best wel petty) reactie op de tarrifs van Trump.

Als we TikTok mogen geloven, dan kunnen we ineens echte Chanel-tassen kopen voor een paar honderd euro of Lululemon voor een tientje. Hoe zit dit nu precies?

Chinese fabrikanten reageren op hoge invoertarieven

Chinese kledingfabrikanten proberen de hoge invoertarieven die Donald Trump heeft opgelegd te omzeilen door Amerikaanse consumenten rechtstreeks luxeproducten aan te bieden tegen extreem lage prijzen. Trump stelt recent verhoogde importheffingen, die oplopen tot 145 procent. Zijn doel is om productie terug naar de VS te halen en zo minder afhankelijk te worden van landen als China. Maar als reactie nemen de fabrikanten dus het heft in eigen handen.

Veel in Amerika en Europa verkochte merken produceren hun kleding in China. Op TikTok zijn in het weekend honderden video’s verschenen waarin de fabrikanten van populaire zichzelf promoten. Ze beweren kleding en accessoires te maken voor merken zoals Lululemon en Chanel – en bieden die producten nu rechtstreeks aan voor een fractie van de prijs, bijvoorbeeld leggings van 100 euro voor slechts 10 euries.

@cortlenfixeseverything

Time to save some money. #fy #fyp #china #savemoney

♬ original sound – CortlenFixesEverythi

Hoe zit dat precies met bestellen?

Wie het geld wil besparen door direct bij de fabrikant te bestellen, moet zich wel eerst door een digitale wirwar heen bewegen. Het is best een speurtocht naar het juiste product, want de fabrikanten adverteren natuurlijk niet met de merknaam in het product. Of je écht de juiste items bemachtigt, dat is een beetje de vraag. Toch kunnen reviews op TikTok een goede indicatie zijn.

Via influencers roepen ze Amerikaanse consumenten op om op TikTok te zoeken naar hun favoriete merk in combinatie met “China warehouse”. In de zoekresultaten krijg je vaak lijsten vol fabrikanten van grote sport- en luxemerken.

@lunasourcingchina

Suppliers behind Lululemon!!! #sourcingtips #sourcingagent #yiwuagent #yiwuminigoods #yiwumarkets #Lunasourcingchina #chinasource #lululemon #lululemonaddict #alo #yoga #yogawear #activewear #fashion #leggings #factory#chinashipping #wholesale#shoefactory #leggingfactory #alibaba #directfactory

♬ original sound – LunaSourcingChina

Hoe zit dat dan in Nederland met invoerrechten?

Zelfs als Chinese fabrikanten via social media extreem lage prijzen aanbieden, moet je als Nederlandse consument btw, invoerrechten en soms ook inklaringskosten bijbetalen, waardoor die 10-euro-leggings alsnog duurder kunnen uitvallen.

Vanaf een bestelling van 150 euro of meer betaal je in Nederland ook invoerrechten. Hoeveel dat is, verschilt per productgroep. Op de site van de Belastingdienst vind je een duidelijke lijst. Tot slot is er nog zoiets als inklaringskosten, dat zijn de kosten die de vervoerder maakt om door de douane te komen. Dat verschilt per verzendbedrijf.

Karlijn: ‘Hier shop je prachtige upcycled blazers, zonder een fortuin te betalen’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.