Tessa Ham
Tessa Ham Mentale Gezondheid 21 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 3 dingen op werk zijn belangrijker dan de hoogte van je salaris

Overweeg je om een nieuwe carrièrestap te maken? Staar je dan niet blind op het geld. Natuurlijk is het fijn om een flink salaris te hebben, maar er zijn zaken die misschien nog wel belangrijker zijn. Hiermee bedoelen we factoren die bijdragen aan jouw werkgeluk.

Onderschat werkgeluk niet. Geen enkel salaris is hoog genoeg om te kunnen negeren dat je elke dag met tegenzin naar je werk gaat.

Geld helemaal niet belangrijk?

Natuurlijk betekent dit niet dat we ook voor een hongerloontje gemotiveerd aan de slag gaan. Het is belangrijk om genoeg te verdienen. Dan hoef je je namelijk geen zorgen meer  te maken over geld. Zodra dat geregeld is, zijn er nog drie andere factoren die enorm belangrijk zijn.

Het zijn zaken die je waarschijnlijk zelf ook vermoed, maar die daarnaast keer op keer zijn bewezen door de wetenschap, schrijft motivatiedeskundige Daniel Pink in zijn boek Drive – de verrassende waarheid over wat ons motiveert.

1. Autonomie

Onderzoek wijst uit dat autonomie één van de belangrijkste voorwaarden is voor werkgeluk. Simpel uitgelegd betekent dit zelfstandigheid op het werk. Je bent gemotiveerder als je zelf bepaalt hoe, waar en wanneer jij je werk uitvoert. En dus niet als een klein kind moeten luisteren naar de juf.

Dit werd een paar jaar geleden nog grootschalig onderzocht door de universiteit van Birmingham. Zaken als flexibele werktijden en thuiswerken zorgden uiteindelijk voor meer productiviteit. Dat komt volgens de onderzoekers omdat je met meer vrijheid een groter verantwoordelijkheidsgevoel hebt over de kwaliteit van je werk.

2. Blijven groeien

Het zit in onze natuur om beter in dingen te willen worden. Daarom is niets zo demotiverend als je werk met twee vingers in je neus kunnen doen. Elke dag hetzelfde riedeltje uit te voeren, zonder ooit iets nieuws te leren. Zélfs als je er enorm goed voor wordt betaald. Het voelt goed om een nieuwe skill te leren en te merken dat je ergens beter in wordt.

3. Purpose

De laatste factor die volgens Daniel Pink bijdraagt aan jouw werkgeluk is purpose. Je ziet dit vooral terug in onze generatie. Wij willen liever geen nummertje zijn in een organisatie, die hard moet werken zodat de baas nog een vakantiehuis kan kopen. Het liefst zouden we willen dat het bedrijf waarvoor we werken ook iets goed doet voor de wereld.

Maar purpose kan zich ook op een andere manier uiten, in jouw werkzaamheden. Je wil niet het gevoel hebben dat al dat zwoegen van jou zinloos is. Het gevoel dat jouw werk bijdraagt of zin heeft, motiveert daardoor meer dan bijvoorbeeld een extra bonus.

Meenemen in je zoektocht

Momenteel zijn we vooral bezig met onze taakomschrijving én het geld dat we ervoor krijgen, als we op zoek gaan naar een nieuwe baan. Maar het is dus goed om bovenstaande factoren in je achterhoofd te houden tijdens je zoektocht.

Niet alleen in het sollicitatiegesprek, waar je bijvoorbeeld kunt vragen hoe flexibel de werktijden zijn van het bedrijf, maar ook tijdens een salarisonderhandeling. We vergeten namelijk vaak dat deze onderhandeling niet alleen over geld, maar ook over arbeidsvoorwaarden gaat.

Is het onmogelijk het bedrag te onderhandelen wat je voor ogen had? Zo lang je alsnog blij bent met het salaris, kun je ook gaan onderhandelen over doorgroeimogelijkheden, flexibele werktijden en thuiswerkdagen. Factoren die je overigens ook ter sprake kunt brengen bij je huidige baan.

Als je bovenstaande factoren niet hebt in je werk, ligt een bore-out namelijk op de loer.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 3 dingen op werk zijn belangrijker dan de hoogte van je salaris
Sluiten