Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Beauty 5 dec 2019

Dit zijn de 5 fases van rouw na een knipbeurt die volledig mis is gegaan

Eens in de zoveel tijd begint het te kriebelen: je wil een nieuw kapsel. Even iets totaal anders. Bij de kapper besluit je dus om vijftien centimeter van je haar te knippen én om van blond naar zwart te gaan. Oh ja, doe er ook maar een pony bij. Zodra het kwaad is geschiet heb je onmiddellijk spijt.

De seconde dat de kapper je haren (heel debiel) heeft geföhnd besef je dat je een gruwelijke fout hebt gemaakt. Dit zijn de fases waar je doorheen gaat.

Een mislukt kapsel

Op de een of andere manier zijn kappersbezoeken voor veel mensen hetzelfde. Je begint met onderzoek doen (lees: foto’s van influencers opslaan op Instagram). Je bent ervan overtuigd dat dit kapsel he-le-maal bij jou past. Je Laat enthousiast de foto’s zien waarop de kapper een (veel te dure) berekening maakt en dan ga je zitten.

Met een beetje pech zit je zo’n twee uur jezelf aan te staren in de spiegel met folies in je haar en die afschuwelijk jas die hoog om je net zit. Heel wat ongemakkelijke, stille wasbeurten bij de kapper verder en je bent klaar. En dan begint de ellende.

1. Ontkenning

De kapper vertelt je dat je die afschuwelijke kappersjas uit mag trekken en daar sta je dan. Met een kapsel dat totaal niet bij je gezicht past. Je hele coupe schreeuwt identiteitscrisis uit, maar het komt nog niet helemaal binnen. Als er aan je gevraagd wordt wat je ervan vindt schiet je stem acht octaven omhoog en zeg je dat je het prááááchtig vindt. Jep, ontkenning.

2. Woede

Vrijwel de seconde dat je de kapperszaak uitloopt komt er een nieuwe emotie opborrelen. Eentje die je maar al te goed herkent vanwege die vele mislukte kappersbezoeken: woede. Boos op de kapper omdat ze de definitie van 15 centimeter niet snapte (“hoe moeilijk kan het zijn?”), maar vooral op jezelf. Dacht je nu écht dat een pony à la Alexa Chung jou zou staan? Hoe dom kan je zijn? Met een geföhnde, zwarte boblijn stap je boos op de fiets naar huis.

3. Onderhandeling

Eenmaal thuis kijk je nog eens in je badkamer naar de situatie op je hoofd. Tegen beter weten in had je gehoopt dat het op de fiets beter zou gaan zitten. Jammer, maar helaas. Je nieuwe kapsel blijft onveranderd. Ineens gaat er een lampje branden. Als je maar genoeg zilvershampoo in je haren gebruikt, wordt het misschien wel een betere kleur. Nee, wacht. Je gaat het opnieuw wassen en zelf föhnen, dat móet wel de oplossing zijn.

4. Depressie

Om 20:30 uur schrik je wakker van de telefoontjes van je vrienden. Je had afgesproken om de stad in te gaan want hé, nieuw kapsel, nieuwe jij en dat moet geshowd worden. Je had al een booming outfit klaargelegd en was helemaal klaar om die ene knappe barman te versieren. Dat hele plan gaat wat jou betreft niet meer door. Vol zelfmedelijden bel je je vrienden om op te vertellen dat jij en je kapsel toch niet uit kunnen vanavond. Jij hebt andere plannen: op Instagram door je feed scrollen om naar mensen te kijken die wél mooie kapsels hebben. Eten bestellen op Thuisbezorgd zit er ook niet meer in want je hebt al je knaken uitgegeven bij de kapper.

5. Acceptatie

Na een middag (of vijf) vol zelfmedelijden en woede ben je tot de realisatie gekomen dat er niks anders op zit: je moet je kapsel accepteren. Gek genoeg lukt dat aardig snel en kwam je erachter dat het kapsel niet verkeerd was, maar dat je gewoon een beetje moet wennen. Maar goed, dat besef vergeet je meteen waardoor je na je volgende kappersbezoek deze fases weer moet doorstaan. Oh well, it’s a lifestyle.

Reageer op artikel:
Dit zijn de 5 fases van rouw na een knipbeurt die volledig mis is gegaan
Sluiten