Dutch Sustainable Fashion Week – hoe groot is de impact van de modewereld nou echt?

Fashion Week is in volle gang en we smullen elke dag van de mooiste street style beelden en nieuwe trends op de catwalk. Naast dat we ons afvragen wat voor moois er volgend seizoen in de winkel hangt, horen we steeds meer geluiden over de invloed van de mode industrie op onze aarde. Hoe slecht is Fashion Week nou echt voor de wereld?

Fashion Week

De maand september is altijd feest: ondanks dat scholen weer beginnen en de zomer tot een einde komt, bieden de nieuwe modecollecties en Fashion Weeks over de hele wereld een (niet zo schrale) troost. Bij de gemiddelde fashion show wordt alles uit de kast getrokken en nergens op bezuinigd.

Meet the designers * Nog een inkijkje in de collectie NOT MADE ON MARS van @sharitakarsten * Wij kunnen niet wachten om haar nieuwe collectie te zien schitteren tijdens de Future Fashion Show op vrijdag 4 oktober. Ben jij ook zo benieuwd? * ? @evedijkema @lauradenbreejen @scottvkw * #dutchdesign #rotterdam #slowfashion #fashionstatement

65 Likes, 1 Comments – Dutch Sustainable Fashion Week (@dutchsustainablefashionweek) on Instagram: “Meet the designers * Nog een inkijkje in de collectie NOT MADE ON MARS van @sharitakarsten * Wij…”

Vervuilendste industrie

De mode industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Naast dat het maken van kleding arbeidsintensief is en de materialen lang niet altijd duurzaam worden gewonnen, doen we Fashion Weeks hier nog een schepje bovenop.

Alleen al tijdens deze modemaand vliegen duizenden modellen, ontwerpers en influencers de wereld rond op zoek naar de laatste trends en it-items. Fashion shows die maandenlange voorbereiding hebben gehad, zijn binnen een half uur weer klaar en laten veel afval achter.

Om deze redenen besloot de Swedish Fashion Council om Stockholm Fashion Week te schrappen. Het council gaf aan dat de Fashion Week niet voldoet aan hun duurzaamheid normen en dat ze moeten nadenken over een nieuw concept. Is dit het eerste teken dat de toekomst van de mode er heel anders uit gaat zijn?

Meet the designers * Een impressie van @weiyuhung_design’s werk: deze vierkant gesneden pantalon is geïnspireerd door de zero-waste ideeën van de Ma-Mian rok in China en de kimono in Japan. Traditionele en culturele kenmerken overbrengen naar modern design is de kernwaarde in @weiyuhung_design’s collecties. *? @lauradenbreejen @scottvkw @evedijkema * #weiyuhung #futurefashionshow #designer #sustainablefashion #duurzamemode #dsfw

45 Likes, 1 Comments – Dutch Sustainable Fashion Week (@dutchsustainablefashionweek) on Instagram: “Meet the designers * Een impressie van @weiyuhung_design’s werk: deze vierkant gesneden pantalon is…”

Dutch Sustainable Fashion Week

Gelukkig zijn er ook tegengeluiden. Zo vindt van vier tot en met dertien oktober Dutch Sustainable Fashion Week plaats. Bij deze modeweek draait het allemaal om het duurzamer maken van de mode industrie. Daarnaast ligt de focus niet alleen op de duurzame mode zelf, maar ook op de actie die je als consument kan ondernemen om je steentje bij te dragen. De organisatie is van mening dat de mode alleen kan veranderen als de bedrijven én haar klanten dat doen.

Om deze reden leer je tijdens Dutch Sustainable Fashion Week niet alleen duurzame merken kennen, maar ontdek je ook waar je deze kan kopen en hoe je duurzamer shopt.

Tijdens deze Fashion Week wordt vooruit geblikt op de toekomst van de mode. Mode is van alle tijden, dus ook van de toekomst. Als we op de huidige manier doorgaan met produceren en de wereld rondvliegen voor presentaties en shows van grote modehuizen, dan is het einde van de (mode)wereld misschien wel dichterbij dan je denkt.

Meer weten? Lees hier alles over de Dutch Sustainable Fashion Week.

Wil jij graag naar Dutch Sustainable Fashion Week? Wij mogen kaarten weggeven. Check onze Instagram Stories om mee te doen.

Reageer op artikel:
Dutch Sustainable Fashion Week – hoe groot is de impact van de modewereld nou echt?
Sluiten