Redactie
Redactie Love & Life 23 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo overleef je de feestdagen zonder één druppel alcohol te drinken

December, de meest drukke en gezellige maand van het jaar. We geven in deze maand makkelijker toe aan verleidingen (want kerst). Zeg je toch nog ja tegen dat vierde wijntje? Drink je nog een borrel na het eten? Het lijkt tijdens de feestdagen altijd nog lastiger om nee te zeggen tegen een glaasje alcohol.

Misschien lijken alcoholvrije feestdagen daarom helemaal niet haalbaar, maar met deze tips overleef jij de drukke dagen van december zonder één druppel te drinken.

Sober & Social

De guide is gemaakt door Emily Syphas, eigenaresse van Sober & Social, die geweldige, alcoholvrije events organiseert op mooie plekken in Londen. De events zijn voor mensen die alcoholvrij door het leven gaan, maar ook voor mensen die deze lifestyle eens willen proberen.

Emily, die Sober & Social startte in 2018, heeft het doel mensen een comfortabel en zelfverzekerd gevoel te geven zonder dat ze alcohol drinken. Dit kan vaak op sociale gelegenheden nog best lastig zijn. Zo ook tijdens december, de maand met de meeste sociale gelegenheden van het hele jaar. Volgens Emily kan je zelfs deze maand alcoholvrij overleven:

“It can involve multiple Christmas parties, Christmas dinners, catching up with old friends, the big day itself and then, of course, New Year’s Eve. How on earth could you possibly do this sober? The answer? By being prepared, being positive and being proud!”

Om ervoor te zorgen dat je voorbereid bent op de kerstdagen, deelt Emily haar beste en meest praktische tips.

1. Wees voorbereid

Er zijn genoeg alternatieven voor alcohol. Zoek jouw favoriete alcoholvrije drankjes op zodat je niet in de verleiding komt om toch alcohol te drinken. Er zijn zo veel alternatieven, denk aan mocktails, dat het een leuke bezigheid kan zijn om ze uit te testen en uit te vinden welke drankjes het beste bij jouw smaak passen.

2. Geniet van de dagen

Er staan zo veel leuke dingen op de planning rondom kerst, dat het belangrijk is om hiervan te genieten. Of je nou afspreekt met oude vrienden, naar een kerstmarkt gaat of een lekkere hot choco drinkt zorg dat je ervan geniet.

3. Maak een party plan

Nu komt het lastigere gedeelte. In december staat je agenda bomvol leuke feestjes en ja, je kunt hier ook nuchter naartoe. Het belangrijkste is dat je een plan hebt: wie stuur je een berichtje als je het even lastig hebt? Het kan ook fijn zijn om met vrienden te gaan die begrijpen hoe belangrijk het voor jou is om nuchter te blijven. Last but not least, denk aan hoe fris en fruitig je de volgende ochtend op zult staan.

4. Ga uit je comfort zone

Als je de feestdagen nuchter overleeft, kun je letterlijk alles nuchter aan. Sommige situaties voelen misschien oncomfortabel, maar dat betekent alleen maar dat je aan het groeien en leren bent. Blijf dingen doen die je minder comfortabel laten voelen en ga challenges aan. Dit is een perfecte uitdaging om uit je comfort zone te komen.

5. Wees trots op jezelf

Wees trots als je de moedige keuze hebt gemaakt om nuchter te zijn. Of het nu door een verslaving, gezondheidsproblemen of je eigen keuze is, het maakt niet uit. Je mag trots op jezelf zijn. En the best part: de voordelen van een maand niet drinken. Je maakt het kerstdiner bewust mee, herinnert je alles van de feestjes en je wordt de volgende ochtend wakker zonder problemen. Wat wil je nog meer?

Met deze tips moet het je lukken om de feestdagen nuchter door te komen. Het is belangrijk dat je vooral doet waar jij je prettig bij voelt, dus als je wel een wijntje bij het kerstdiner wilt drinken is dat natuurlijk prima. Hoe dan ook, geniet ervan.

Reageer op artikel:
Zo overleef je de feestdagen zonder één druppel alcohol te drinken
Sluiten