Etentje op de planning? Maak dan een van deze feestelijke recepten

Of je nou jarig bent, een eetclubje hebt of gewoon je huisgenoten eens goed wilt verrassen: met deze feestelijke recepten imponeer jij je gasten als nooit te voren. Niemand die weet dat ze stiekem heel simpel zijn.

Feestelijke recepten

Feestelijke recepten zijn nog niet zo makkelijk te vinden, hebben we ontdekt. Als je dan al iets hebt gevonden, dan verdrink je snel in de oneindige lijst aan ingrediënten. Dus, wat doe je dan? NSMBL afstruinen naar recepten die je wél kan maken natuurlijk. Wij zetten de lekkerste recepten van ons zusje Culy op een rij.

1. Risotto met pompoen en bitterkoekjes

feestelijke recepten
© Culy

Het klinkt misschien als een bijzondere combinatie, maar de bitterkoekjes versterken de smaak van deze pompoenrisotto enorm. Wedden dat je hiermee hoge ogen gooit?

Ingrediënten voor vier personen:
400 gram pompoen, in blokjes
300 gram arborio rijst of risottorijst
2 sjalotten, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesnipperd
Snufje gedroogde chilipeper
100 ml droge witte wijn
1 liter kippenbouillon
1 laurierblaadje
Een paar takjes salie
8 amaretti of bitterkoekjes
Het sap van een halve citroen
Parmezaanse kaas, naar smaak
4 eetlepels boter, ongezouten
Olijfolie
Zout

2. Rodekoolsteaks met pastinaakcrème

feestelijke recepten
© Culy

Ben je vegetariër of hou je gewoon niet zo van vlees? Dan is dit feestelijke recept de uitkomst. De rode kool lijkt net op een steak, dus je stelt de vleeseters niet helemaal teleur.

Ingrediënten voor 4 personen:
1 rode kool
Paar takjes rozemarijn
2 plakken oudewijvenkoek (of kruidkoek), verkruimeld
800 gram pastinaak
100 ml slagroom
100 ml volle melk
Snufje gedroogde chili
Klontje roomboter
Olijfolie
Zout & peper

3. Polenta met paddenstoelen en tijm

feestelijke recepten
© Culy

Polenta is inmiddels een van onze lievelingsgerechten. Het is romig, simpel te bereiden en leuk om je vrienden mee te imponeren, want weinig mensen kennen het nog.

Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram gemengde paddenstoelen
Paar takjes tijm
4 tenen knoflook, gepeld en geplet
1 citroen: de geraspte schil en het sap
150 gram instant polenta
Bouillonblokje (paddenstoelenbouillon of groente)
120 ml amandelmelk
Handje amandelen, geroosterd en gehakt
Snufje gedroogde chili
Boter (optioneel)
Olijfolie
Zout & peper

4. Gevulde pompoen met rode uienchutney

feestelijke recepten
© Culy

Dit recept is een feestje op je bord. En het mooie is: de pompoen ziet er niet alleen heerlijk uit, maar de smaken en texturen versterken elkaar enorm. Het zoete van de vijgen past goed bij de gorgonzola, de zachte smaak van pompoen vult het perfect aan.

Ingrediënten voor twee personen
1 flespompoen
2 handjes rucola
2 vijgen, in kwartjes
170 gram Gorgonzola, in blokjes
Handjevol pompoenpitjes
Scheutje olijfolie
Snufje zout
Snufje peper

Voor de rode uienchutney:
3 rode uien, in fijne reepjes
Klontje boter
2 takjes rode bessen
2 laurierblaadjes
5 cl rode wijnazijn
5 cl balsamicoazijn
3 eetlepels bastardsuiker
1 theelepel kaneel
Snufje zout
Snufje peper

5. Boterige pompoensoep met miso

feestelijke recepten
© Culy

Bij een pompoensoep denk je waarschijnlijk niet direct aan feestelijke recepten. Toch past deze boterige pompoensoep met miso zeker binnen dit rijtje. Door de miso en volle smaak is het een feestje in je mond.

Ingrediënten voor vier personen:
1 kilo pompoen, geschild en in blokjes
1 ui, fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
500 ml groentebouillon (of kokend water)
3 eetlepels witte misopasta
3 eetlepels zachte ongezouten roomboter
Handje koriander, ter garnering
Handje pompoenpitten
Olijfolie
Peper & zout

6. Goddelijke appelcake met Calvados

feestelijke recepten
© Culy

Een uitgebreid en feestelijk diner is niet compleet zonder een dessert. Daar komt bij dat toetjes met drank altijd een goed idee zijn; zo ook deze goddelijke appelcake met Calvados. Bespaar jezelf stress en bereid de cake een dag van tevoren.

Ingrediënten voor tien tot twaalf personen:
3 of 4 friszure appels, bijvoorbeeld Granny Smith, geschild en in blokjes gesneden
60 ml Calvados
125 gram walnoten, gehakt
450 gram suiker
3 eieren
350 ml zonnebloemolie
415 gram bloem
2 theelepels kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
Optioneel:
Crème fraîche, voor erbij

7. Citroen-yoghurtcake met frambozen

feestelijke recepten
© Culy

Deze frisse cake behoort zeker thuis tussen de feestelijke recepten. Dankzij de friszure smaak van citroen en yoghurt is het een lekkere afsluiter van je (uitgebreide) diner, zonder dat het voelt alsof je een zwaar dessert wegwerkt.

Ingrediënten voor één cake
Voor de cake:
150 gram bloem + een beetje extra
2 theelepels bakpoeder
1/2 theelepel zout
200 gram suiker
De rasp van 1 citroen
300 gram Griekse yoghurt
1 doosje verse frambozen
120 ml milde olijfolie
2 middelgrote eieren
1 theelepel vanille extract
Boter om in te vetten
Voor het glazuur:
75 gram poedersuiker
20 ml vers citroensap
1 eetlepel citroenrasp
1 doosje verse frambozen
Handje amandelschaafsel

Lees ook: 5x recepten met maximaal 5 ingrediënten

Reageer op artikel:
Etentje op de planning? Maak dan een van deze feestelijke recepten
Sluiten