Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Entertainment 12 feb 2018

Feministische series op Netflix voor een bingewatch-avondje

Netflix speelt perfect in op de huidige maatschappij; tegenwoordig zijn er meer feministische series dan ooit tevoren. Dus… ben jij op zoek naar een nieuwe serie met een vrouw in de hoofdrol? Lees snel verder!

Feministische series

Cable Girls

In de jaren ’20 luidden vier telefonistes van de Spaanse telefoonmaatschappij een revolutie in. Tegelijk gaan ze ook nog eens om met romantiek, jaloezie en een moderne werkplek. Naast mooie scènes in Madrid kijkt de Spaanse serie naar de relatie tussen de vrouwen. Hoe dealen zij met hun vrouwenrechten toen het feminisme opkwam? Zowel seizoen 1 als 2 zijn al op Netflix te bekijken, dus je hebt wat in te halen vanavond!

Godless

Stel je voor: 1884 in het Wilde Westen. De miniserie ‘Godless’ speelt zich af in deze tijd. Na een grote mijnramp – waar bijna alle mannen om het leven kwamen – blijven de moeders, vrouwen en zusjes over. Ze houden zich staande, tot er een gewelddadige crimineel naar het dorpje komt. Met zijn bende is hij op zoek naar Roy Goode. Roy is een handlanger die hem bestolen heeft. Hij verstopt zich op de ranch van Alice Fletcher. En laat Alice nou één van de vrouwen zijn die in het dorpje wonen…

GLOW

Ruth Wilder is een jonge actrice die maar geen werk vindt. Het is 1985 in Los Angeles; de beste rollen gaan steeds naar mannen en casting directors nemen haar niet serieus. Toch blijft acteren haar grote passie. Ruth weigert haar droom op te geven en besluit, net zoals tientallen andere vrouwen, auditie te doen voor “Gorgeous Ladies of Wrestling” (GLOW). Oftewel: professioneel worstelen met vrouwen. Leuk weetje: Glow is geproduceerd door dezelfde makers als ‘Orange Is the New Black’. Ideaal voor fans van feministische series.

The Good Wife

De serie heeft zeven seizoen in totaal, maar dat is zeker geen reden om het niet te kijken. De serie volgt Alica Florrick, die altijd een goede (huis)vrouw voor haar man is geweest. Andersom ligt dat iets gecompliceerder. Haar echtgenoot Peter Florrick is een voormalige officier van justitie en verblijft in de gevangenis vanwege een openbaar seks- en corruptieschandaal. Wanneer dat gebeurt, moet Alica weer aan het werk om haar twee kinderen te kunnen onderhouden. Twintig jaar daarvoor werkte ze in de advocatuur – waar ze nu weer aan begint.

Orange Is the New Black

We schatten de kans erg klein dat je nog nooit van ‘Orange Is the New Black’ hebt gehoord. Maar hé, we leggen toch nog even uit waar de serie over gaat. Piper Chapman wordt veroordeeld tot 15 maanden gevangenis voor het transporteren van drugsgeld voor Alex, een internationale drugssmokkelaar en voormalig geliefde. Ineens geniet Piper niet meer van haar mooie leven in New York, maar draagt ze een oranje overall in een vrouwengevangenis. Hier komt komt ze in aanraking met strijd en kameraadschap binnen een bijzondere groep gevangenen.

Call The Midwife

De net afgestudeerde verloskundige Jenny Lee werkt in een anglicaans klooster in een achterstandswijk in Londen. Samen met de zusters en vroedvrouwen voert Jenny verschillende verpleegkundige taken uit. Maar met zo’n 80 tot 100 baby’s die elke maand alleen al in Poplar geboren worden, is de primaire taak te zorgen voor een goede bevalling van zwangere vrouwen in de wijk, en nazorg te geven aan de ontelbare baby’s. Tel daar ook maar eens bij op dat de serie zich afspeelt in 1950 – een tijd waarin de babyboom plaatsvindt.

Grace and Frankie

Voor pure hilariteit moet je bij ‘Grace and Frankie’ zijn. De deftige Grace en de excentrieke Frankie zijn verre van vrienden. Als hun echtgenoten verliefd op elkaar verliefd worden, begint tussen hen ook een vriendschap. Wat doe je als je man, diep in de zestig, opeens uit de kast komt? Grace en Frankie steunen elkaar in deze tijd.

Girlboss

Ja, je snapt toch wel dat deze hier niet kan ontbreken. ‘Girlboss’ is een ode aan alle hardwerkende vrouwen op deze wereld. De serie is gebaseerd op Sophia Amoruso, die op haar 22e het bedrijf ‘Nasty Gal’ oprichtte. Daar gaan alleen heel wat twintigersdilemma’s aan vooraf… Jammer genoeg komt de serie niet met een tweede seizoen, maar hé: een goede reden om seizoen 1 nog eens te binge-watchen.

En? Welke feministische series zet jij op je must-watch-list?

Refinery29

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Feministische series op Netflix voor een bingewatch-avondje
Sluiten