Fenna Brinkmann over racisme: “Juíst dat oncomfortabele gesprek is hard nodig.”

De afgelopen week stond de wereld op zijn kop, niet door het coronavirus, maar door de dood van George Floyd. Een Amerikaanse, onschuldige, zwarte man die in Minneapolis werd vermoord door de politie. Het filmpje van de aanhouding verspreidde zich over social media en over één ding waren we zeker: dit was een uiting van racisme. En daar moeten we voor in actie komen, niet alleen in Amerika, ook hier.

Want in Nederland is racisme ook een probleem en worden er nog elke dag mensen gediscrimineerd vanwege hun huidskleur.

“Ik ben geen racist”

En dus is het hoog tijd om het gesprek aan te gaan. Niet alleen als je zwart bent, zéker ook als je wit bent. Want witte mensen hebben – net als ik – meer privileges dan mensen met een andere huidskleur. Dat is geen discussiepunt, maar gewoon een feit. Al eeuwenlang werken systemen op een manier waarbij witte mensen in het voordeel zijn. En dan hoor je veel antwoorden waarvan de meeste excuses zijn. Van “Ik heb dat systeem niet gecreëerd dus het is niet mijn verantwoordelijkheid om het te veranderen,” tot “Ik ben geen racist.”

Het zijn antwoorden om een oncomfortabel gesprek uit de weg te gaan. Want misschien heb je er nooit zo over nagedacht en moet je eens kritisch naar je eigen gedachten en vooroordelen kijken. Maar juíst dat oncomfortabele gesprek is hard nodig. Sta op, spreek je uit en onderwijs jezelf over racisme. Niet alleen nu #blacklivesmatter trending is, maar altijd.

Black lives matter

Over #blacklivesmatter gesproken, er is nog een discussie gaande. De discussie dat niet alleen black lives belangrijk zouden zijn, maar alle levens. En daar moeten we het ook eens over hebben. Want rondom racisme zijn er een heleboel – witte mensen – die zich aangevallen voelen als #blacklivesmatter wordt gebruikt. Ik zag een filmpje waarin het kraakhelder werd uitgelegd: als het huis van de buren in brand staat, komt de brandweer niet alle huizen blussen. Ze blussen alleen het huis van de buren, omdat die in brand staat.

View this post on Instagram

An important lesson from @givensharp in 37 seconds. #BlackLivesMatter

A post shared by O, The Oprah Magazine (@oprahmagazine) on

De zwarte gemeenschap staat in brand en niet zo’n beetje ook. Ze worden bedreigd, uitgescholden en zelfs vermoord. Dit gaat over racisme en welk aandeel jij daarin hebt, maar het gaat allerminst over jou. Het gaat niet over zwart tegen wit, het gaat over de mensheid tegen racisme. En daarin is het niet zo dat pro-zwart, anti-wit is. Het is dus ook niet nodig om je aangevallen te voelen als andere mensen voor zichzelf en anderen opkomen of als er wordt gesproken over wit privilege.

Educate yourself

Juist witte mensen – zoals ik – moeten opstaan tegen racisme. Het is namelijk niet meer genoeg om te zeggen dat je geen racist bent of genoeg diversiteit om je heen hebt. We worden gedwongen om na te denken over ons gedrag en onszelf te onderwijzen over dit onderwerp. Het is tijd voor verandering, tijd voor meer eenheid in de samenleving.

Laten we stoppen elkaar te discrimineren op basis van uiterlijk en eens écht naar elkaar te luisteren. Voer gesprekken, luister, kijk films, luister podcasts, lees je in en reflecteer op jezelf. We kunnen ons allemaal nog verbeteren rondom dit topic, ook ik. En hoewel ik social media op deze dagen soms overwhelming vind, dwing ik mezelf ook om te kijken naar de meest oncomfortabele situaties. Om te leren, te reageren en te delen.

Reageer op artikel:
Fenna Brinkmann over racisme: “Juíst dat oncomfortabele gesprek is hard nodig.”
Sluiten