Tessa Ham
Tessa Ham Money 3 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

5 financiële lessen op TikTok die essentieel zijn voor ons allemaal

TikTok is veel meer dan leuke dansjes en grappige challenges. Zo hebben wij bijvoorbeeld al heel wat lekkere recepten en handige hacks geleerd door de app. Op TikTok zie je ook steeds vaker video’s met tips over persoonlijke financiën voorbijkomen. Dat is fijn: eindelijk eens geen ellenlange verhalen met lastige termen waar je je doorheen moet worstelen.

Het zijn simpele en eenvoudige financiële tips, waar we allemaal wat aan hebben.

Financiële tips op TikTok

Belangrijke sidenote: uit onderzoek blijkt wel dat 1 op de 7 financiële TikTok misleidende informatie bevat. Het gaat hierbij om financiële influencers die aanraden om in bepaalde aandelen te investeren en je beloven snel geld te verdienen. Onthoud dat goede content geen advies geeft over bepaalde aandelen, maar jou de informatie geeft om zelf de juiste beleggingsproducten te selecteren.

Dat wil niet zeggen dat er op TikTok helemaal geen waardevolle financiële tips zijn te vinden. Neem deze vijf TikTok video’s bijvoorbeeld.

@calltoleap

Sharing my income streams #passiveincome #financialfreedom #learnontiktok

♬ original sound – Steve Financial Freedom Coach

1. Creëer meerdere inkomstenbronnen

Dit is precies zo’n voorbeeld waarbij je niet precies elke stap hoeft op te volgen, maar eruit kunt pikken wat jij interessant en waardevol vindt. Dit is wat wij uit deze TikTok leerden:

 • Ook met een 9 tot 5-baan kun je meerdere inkomstenbronnen creëeren.
 • Leef zuinig. Veel mensen geven juist meer uit dan ze eigenlijk kunnen.
 • Doe meer research naar financiën, niet alleen op internet, maar ook in boeken.
 • Investeer je geld – maar doe dit na je eigen research, niet na een aangeraden aandeel op TikTok.
@genzconnect

Drop more financial tips in the comments! Source: CNBC #genz #millennials #finances #money

♬ Rags2Riches (feat. ATR Son Son) – Rod Wave

2. Laat je spaarrekening groeien

Julia van Genzconnect, deelt in deze TikTok financiële tips die iedereen kan gebruiken (niet alleen generatie Z) om z’n spaarrekening te laten groeien.

 • Spaar 20 procent van je inkomen.
 • Bedenk kleinere financiële doelen, maar vaker.
 • Maak schulden afbetalen een prioriteit.
 • Zet je geld op een aparte spaarrekening, zodat je minder snel in de verleiding komt om het uit te geven.
@karlade.santiago

What Financial Books Do You Recommend? 📚💸 #fyp #foryou #financetiktok #money #books #budget #daveramsey

♬ Steven Universe – L.Dre

3. Vier financiële boeken

Eén van de beste manieren om van geld (sparen) een prioriteit te maken, is door er meer over te lezen en aan de slag te gaan met je money mindset. Hier zijn vier boeken die je hiervoor kunt lezen:

 • Rich Dad Poor Dad door Robert T. Kiyosaki: dit boek laat zien hoe belangrijk het is om genoeg financiële kennis te hebben en hoe je uiteindelijk financiële onafhankelijkheid kunt opbouwen.
 • Total Money Makeover door Dave Ramsey: dit boek is een fijn en eenvoudig stappenplan om financiële vrijheid te bereiken en is geschreven door een financiële goeroe.
 • Money Hack$ door Lisa Rowan: dit boek geeft eenvoudige oplossingen voor al je financiële vragen, van het afbetalen van schulden tot het beheren van je investeringen.
 • Money and the Law of Attraction door Esther Hicks: dit boek is alleen interessant voor mensen die geloven in de Law of Attraction. Hierbij visualiseer je jouw rijkdom alsof je het al hebt bereikt. Vind je dit principe interessant? Kijk dan ook eens naar You are a Badass at Making Money.

Het vijfde financiële boek dat in de TikTok wordt genoemd is helaas niet in Nederland verkrijgbaar.

@investwithmon

Fun way to save $5000 💸 #howtosave #savingmoney #moneychallenge #personalfinance #moneytips

♬ Elevator Music – Neeraj Make

4. Maak het sparen leuk

Een tip die we zelf ook al meerdere keren hebben gedeeld: krijg lol in het sparen! Dat maakt het makkelijker én leuker, en misschien wordt het dan zelfs een beetje verslavend. In de methode van deze TikTok bedenk je een spaarbedrag (bijvoorbeeld 5.000 euro), pak je 100 enveloppen en schrijf je daar bedragen op. Vervolgens is het een kwestie van sparen!

@humphreytalks

How to Save Money Starter Pack: 2021 Habits! #personalfinance #investing #saving #budget

♬ original sound – Humphrey Yang

5.  Leer jezelf nieuwe gewoontes aan om meer te sparen

Humphrey Yang is één van de grootste financiële influencers op TikTok. In deze video raadt hij mensen aan om zichzelf eerst te betalen. Dit doe je door een automatische afschrijving naar je spaarrekening in te stellen op de datum dat je je salaris gestort krijgt.

Zijn tweede tip om meer thuis te koken. De kans is groot dat je sinds de pandemie hebt gemerkt dat je veel minder uitgeeft aan horeca en daardoor meer hebt kunnen sparen. Ten slotte geeft hij het advies om altijd te weten waaraan jij jouw geld uitgeeft. Dit kun je bijvoorbeeld in een Excel-sheet doen, maar een budget app werkt hiervoor ook goed.

5 gewoonten van mensen die goed zijn in geld sparen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.