Make-up en hoge hakken – Zo zag fitness er in de jaren ’50 en ’60 uit voor vrouwen

Wij gaan het liefst in ons meest gemakkelijke outfit naar de sportschool, het laatste wat je wil is oncomfortabele kleding aan tijdens het sporten. We hijsen ons in een legging en een t-shirt en gaan met die banaan. Toch ging fitness er niet altijd zo aan toe. In de jaren 50 en 60 sportten vrouwen nog met een volle laag make-up op en soms zelfs op hakken.

Wij ergeren ons al als we onze make-up niet goed hebben verwijderd voor het sporten. Zweten met een beetje make-up op is oprecht een ontzettend naar gevoel en het is nog slecht voor je huid ook. Vroeger was het andere koek, want toen zetten de dames geen stap in de sportschool zonder eruit te zien om door een ringetje te halen.

Fitness vroeger: vol in de make-up en op hakken

Als wij aan een fitgirl denken, dan denken wij aan een strakke meid gehuld in een flitsend Gymshark-setje en met de allernieuwste sportschoenen aan. Als je in de jaren vijftig en zestig aan iemand vroeg wat het standaard sportschool outfitje was, dan zeiden ze gegarandeerd een mooi kledingsetje met hakken, accessoires en een laag make-up. Jep, wtf.

De volgende video’s laten zien hoe het er in de fifties aan toeging in de sportschool. Een wereld van verschil met nu, gelukkig.

De trilmachine is ouderwets en de ‘nieuwere’ apparaten komen erin

We spotten lippenstift, rokjes, hakken en zelfs een coltrui. Zijn wij even blij dat dit nu niet meer het schoonheidsideaal tijdens het sporten is.

Vintage Workout Technology

Vintage Workout Technology

De ‘gekke’ hobby van actrice Jill Day

Jill Day was destijds een bekende actrice en zij hield er volgens velen nogal een ‘gekke’ hobby op na, namelijk gewichtheffen. In onderstaande video zien we haar helemaal in haar element. Lekker aan het liften, met oorbellen in, strak pakje aan en volledig in de maquillage.

1950s Actress Fitness Video with Male Models

Jill’s Hilarious Gymnasium. This funny clip from the British Pathe Archive is about the 50s pop singer Jill Day’s gym. She firstly demonstrates an unusual hobby for women – weight training; unusual for the 1950s perhaps! She then clearly enjoys spurring on the male body builders in her gym.

Ook Catwoman Eartha Kitt was aan de fitness

Eartha Kitt werd bekend door de rol van Catwoman in Batman en stond bekend als ‘the most exiting woman in the world’. Ook deze vrouw hield er een strak fitnessschema – in een nog strakker pakje – op na, dat zie je in deze video.

Eartha Kitt (1960)

M/S of Eartha Kitt with her back to us, taking off her jumper; she is wearing a black leotard with a white sash and black seamed tights. She starts to do some leg stretches, still with her back to us and holding onto a barbell.

Deze vrouwen wisten natuurlijk ook niet beter dan dat het normaal was om zo te sporten, net als dat wij het nu normaal vinden om in comfy kleding te sporten. Misschien sporten we over dertig jaar allemaal wel naakt en vinden ze het dan raar dat wij überhaupt iets droegen, who knows. 

Women's Health

Reageer op artikel:
Make-up en hoge hakken – Zo zag fitness er in de jaren ’50 en ’60 uit voor vrouwen
Sluiten