Foto’s maken met je telefoon in het donker? Met deze fotografietips wordt het een succes

Je hebt tegenwoordig absoluut geen dure spiegelreflexcamera meer nodig om goede foto’s te maken. Wij probeerde de Galaxy S9 en hiermee kan je professionele foto’s maken, zelfs in het donker. Smartphones worden ten slotte steeds beter. Dus bij deze hebben we de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Foto’s maken met je telefoon

Foto’s maken in het donker kan redelijk ingewikkeld zijn. Het licht moet goed zijn, je wilt niet teveel pixels zien, you name it. Maar het hoeft niet zo lastig te zijn. In elk nieuw model telefoon zit ook altijd een betere camera, waardoor je die foto’s bijna niet meer kunt onderscheiden van foto’s gemaakt met een spiegelreflexcamera.

We wilden onderzoeken hoe je de beste foto’s in het donker kunt maken met je telefoon, dus hebben we het getest met de Samsung Galaxy S9. Het nieuwste model uit de serie staat onder andere bekend om het maken van super goede foto’s bij veel én weinig licht.

1. Het licht

Wat natuurlijk het lastigste is bij het maken van een goede foto in het donker, is het licht. Of beter, het gebrek daaraan. De meeste camera’s kunnen bij weinig licht niet goed diepte detecteren. Er zijn wel bepaalde apps die het iets beter maken, maar in the end is de conclusie dat een echt goede camera op je telefoon van levensbelang is als je een succesvolle foto in het donker wilt maken. Want alleen de lens van een top-notch camera kan diepte herkennen in het donker.

De Samsung Galaxy S9 heeft bijvoorbeeld een Dubbel Diafragma-lens, waardoor de camera automatisch kan schakelen tussen verschillende lichtomstandigheden. Perfect voor dat gave kiekje in de avond, waar jij helemaal fleeky op staat, zonder verblind te worden door een flits.

2. Exposure

Bij het maken van foto is het ook handig om te kijken naar de exposure. Tegenwoordig kun je deze vaak al met de camera zelf aanpassen. Zo kun je direct de juiste exposure instellen en meteen zien hoeveel je uiteindelijk ziet op je foto. Als de camera van je telefoon dit niet kan, dan kun je het achteraf ook bewerken.

4. Maak het bijzonder

Foto’s in een donkere omgeving zorgen meteen voor een bijzondere sfeer. Kies je onderwerp daarom nauwkeurig uit, zorg dat het bij de setting past en be creative! Het licht hoeft echt geen obstakel te zijn bij het maken van vette foto’s. Het kan juist zorgen voor een tof effect.

Als je iets wilt doen wat weer net een beetje anders is, maak dan eens een video. Voor filmen in het donker gelden dezelfde tips als voor fotograferen. Ook voor bewegend beeld is slechte kwaliteit a thing from the past. De Samsung Galaxy S9 heeft bijvoorbeeld een Super Slow-mo functie. Hiermee kun je pronken met je regievaardigheden en enorm gedetailleerde slow-motion video’s maken. Zonder dat je een flitser nodig hebt.

4. Focus op je onderwerp

In het donker een goede foto maken, betekent dat je aandacht moet besteden aan het focussen van je onderwerp. Wil je een portret maken? Zorg er dan voor dat je onderwerp scherper is dan de achtergrond. Dit kan je doen door je foto achteraf te bewerken, maar sommige telefoons hebben hier ook een functie voor.

Bij de Samsung Galaxy S9 krijg je het beste effect door Live Focus aan te zetten. Daarna kun je met de achtergrond-functie de verlichting op de achtergrond veranderen naar vormen. Waardoor je in het donker duidelijkere foto’s kunt maken. Wil je één duidelijk onderwerp wat eruit springt op je foto en de rest vervaagd? Dan zet je de achtergrond-functie aan. Wil je een foto waarop alles scherp is, dan zet je de functie uit. Spiegelreflexcamera kwaliteit in een handomdraai.

5. Houd je telefoon stil

Fotograferen in het donker vereist een snelle sluitertijd, maar niet alle telefoon hebben dat. Daarom is het essentieel dat je je telefoon stilhoudt bij fotograferen in het donker. Dit kun je doen door je smartphone ergens op of tegenaan te zetten, of door gewoon extra aandacht te besteden aan het stilhouden van je arm. Daarnaast is het ook wel handig, als je een scherp plaatje wilt schieten, dat je onderwerp niet teveel beweegt.

6. Bewerken

Over het algemeen is het echt niet nodig om tientallen filters over je foto’s heen te gooien. Maar om je foto nét iets meer te laten poppen, kun je een beetje schuiven met het contrast en de lichtbalans.

Over het algemeen is fotograferen in het donker iets wat je even onder de knie moet krijgen, net als met een spiegelreflexcamera. Toch, met de komst van steeds meer next-level smartphones, wordt het steeds makkelijker om op elk moment van de dag mooie momenten vast te leggen.


Fotografietips

In samenwerking met Samsung

Reageer op artikel:
Foto’s maken met je telefoon in het donker? Met deze fotografietips wordt het een succes
Sluiten