Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de grootste kledingfout die je kunt maken tijdens een sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek kan van tevoren zenuwslopend zijn. Wat gaan ze je allemaal vragen? En zou je dan je antwoord klaar hebben? Alsof dat nog niet genoeg is om je zorgen over te maken, wil je ook de juiste kleding naar het sollicitatiegesprek aantrekken. Je outfit bepaalt namelijk ook de indruk die ze van je hebben. En die kan maar beter goed zijn.

Hoe weet je nou wat je het best aan kan trekken naar een sollicitatiegesprek?

Geen eenduidig antwoord

Vroeger was het allemaal heel simpel. Als man deed je een pak met stropdas aan naar een gesprek, als vrouw een nette jurk, rok of broekpak. Inmiddels is er niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag wat je het best kan aantrekken naar een gesprek. Dat hangt namelijk af van het bedrijf waar je solliciteert.

Komen we direct bij de grootste fout uit die je kunt wat betreft je kleding tijdens een sollicitatiegesprek hebt. Dat is namelijk dat de kleding die je aanhebt, totaal niet aansluit bij het bedrijf waar je bent binnengestapt. En daarmee bedoelen we beide kanten op. Te casual én te netjes.

Laten we voorop stellen dat je bij een sollicitatiegesprek beter overdressed dan underdressed kan zijn. Op je slippertjes binnenkomen staat wel heel nonchalant. Toch kan het net zo kwalijk voor je kansen zijn om in jasje dasje bij je sollicitatie te verschijnen, terwijl de persoon tegenover je in een relaxt shirtje met opdruk zit.

Waarom is dit zo’n grote fout?

Dat jij je totaal anders kleedt dan de werknemers laat namelijk misschien zien dat je niet bij de cultuur van het bedrijf past. Vergeet niet dat werkgevers ook altijd op zoek zijn naar mensen die binnen het team passen. Je kwalificaties kunnen nog zo goed zijn: als er meerdere mensen qua competenties geschikt zijn voor de baan, gaan ze voor degene die het best aansluit bij de cultuur van het bedrijf.

Dat jij totaal overdressed – of underdressed, dat kan natuurlijk ook – op het sollicitatiegesprek verschijnt, laat bovendien zien dat jij je niet hebt verdiept in de cultuur. Om dat te voorkomen kun je het best de recruiter even opbellen. Of iemand contacteren die in het bedrijf werkt (of heeft gewerkt).

Ken je niemand in het bedrijf? Speur dan de online presence van het bedrijf af naar aanwijzingen. Kijk op de bedrijfspagina, de Facebook-pagina of het Instagram-account welke type kleding werknemers dragen en op wat voor manier het bedrijf communiceert. Daaruit kan je vaak wel herleiden hoe jij je het best kan kleden voor het sollicitatiegesprek.

Lees ook: Dit is waarom je wordt afgewezen voor banen waar je perfect voor bent

Dit artikel makkelijker terugvinden? Bewaar het op Pinterest.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit is de grootste kledingfout die je kunt maken tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten