Tessa Ham
Tessa Ham Money 13 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 foute overtuigingen over onderhandelen kosten je geld

Helaas bestaan er een hoop foute overtuigingen over onderhandelen. Door deze te geloven loop je een hoop geld mis. Bijvoorbeeld omdat je hierdoor niet durft te onderhandelen of omdat je de onderhandeling verkeerd aanpakt.

In dit artikel delen we de waarheid bij deze veelvoorkomende mythes.

Foute overtuigingen onderhandelen

Deze overtuigingen zitten veel mensen in de weg. Jou ook?

1. Werkgeluk is belangrijker dan de hoogte van je salaris

Veel mensen vinden het ongemakkelijk om te onderhandelen door beperkende overtuigingen. Zo zou het bijvoorbeeld niet om geld moeten gaan als je het werk echt leuk vindt, of ben je geen teamplayer als je meer voor jezelf vraagt. We kunnen zo nog wel even doorgaan.

Werkgeluk is zeker belangrijk, maar dat betaalt de rekeningen niet natuurlijk. Bovendien hoor je gewoon beloond te worden voor je prestaties, skills en expertise, ook als je gepassioneerd over het werk bent.

Betrap je jezelf op zo’n beperkende gedachte? Probeer jezelf er dan aan te herinneren dat een bedrijf verwacht dat je gaat onderhandelen. Ja, ook als ze net doen alsof dat niet zo is.

2. Je kan niet onderhandelen vanwege salarisschalen

Veel werkgevers bepalen de salarissen aan de hand van salarisschalen- en treden. Misschien heb je wel eens proberen te onderhandelen over je salarisverhoging, maar heb je te horen gekregen dat dit niet kon vanwege deze salarisschalen.

Hierdoor kan het aanvoelen alsof het helemaal niet mogelijk is om meer te gaan verdienen. Maar dat is niet helemaal waar. Ten eerste is het verstandig om onderzoek te doen naar welke werkzaamheden er bij verschillende salarisschalen horen.

Vaak zie je dat werknemers werkzaamheden uitvoeren uit hogere schalen, waardoor jij in zo’n geval wel degelijk een salarisverhoging verdient. Daarnaast kun je ook onderhandelen over andere arbeidsvoorwaarden als er over de hoogte van het salaris echt niet onderhandeld kan worden.

3. Je bent machteloos tegenover het bedrijf omdat je graag de baan wil (behouden)

Het kan bij een onderhandeling voelen alsof het bedrijf alle macht heeft, maar als het goed is wil het bedrijf jou net zo graag als jij er wil (blijven) werken. Het is zeker waar dat bedrijven experts zijn in onderhandelen. In grote bedrijven krijg je soms mensen tegenover je wiens baan het letterlijk is om de beste deal te onderhandelen.

Weet dat je het niet alleen hoeft te doen en dat het helemaal oké is om om hulp te vragen. Bijvoorbeeld aan een mentor, je manager of een onderhandelcoach.

Als jij je er comfortabel bij voelt, kan het zelfs al helpen om met je naaste collega’s te praten over hoeveel jullie verdienen. Sommige collega’s zijn nou eenmaal beter in onderhandelen en kunnen hierover tips geven. Wanneer je hoort dat een collega bijvoorbeeld meer verdient dan jij, kan dat net een extra motivatie zijn om dit keer wel de onderhandeling aan te gaan.

4. Je moet hard zijn in een onderhandeling

Misschien denk je dat onderhandelen niets voor jou is, omdat je daar simpelweg niet hard genoeg en veel te lief voor bent. Maar de waarheid is dat je juist beter kan onderhandelen als de andere partij je sympathiek vindt.

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken gaat het bij een onderhandeling niet om ‘winnen’ en ‘verliezen’. Je wil juist de relatie behouden. Een goede onderhandeling is een win-win situatie, waarbij iedereen blij de kamer verlaat.

5. Je moet zoveel mogelijk redenen geven voor dat hogere salaris

Hoe meer redenen je geeft om dat hogere salaris te verantwoorden, hoe groter de kans is dat één van deze redenen onderuit gehaald zal worden. Uit onderzoek van Huthwaite blijkt dat succesvolle onderhandelaars daarom veel minder redenen geven dan anderen.

Ze focussen zich op één of een paar sterke argumenten (met harde feiten zoals cijfers om die te ondersteunen) en houden zich daaraan vast.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.