Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 29 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Deze 5 fouten maak je waarschijnlijk op je cv

Het maken van een cv is een belangrijke taak, die je niet even snel tussendoor kunt doen. Het is nou eenmaal dat A4’tje die je jouw volgende (of eerste!) baan gaat opleveren. Maar het maken van dit document kan nogal overweldigend voelen: hoe pak je dit in hemelsnaam aan? Waarom heb je dít niet geleerd op school?

De kans is daarom groot dat de volgende vijf fouten op je cv te vinden zijn. Aan hoeveel fouten maak jij je schuldig?

Verantwoordelijkheden noemen in plaats van prestaties

Eén van de meest voorkomende fouten bij het maken van een cv is dat mensen alleen hun verantwoordelijkheden noemen. Ze vergeten te beschrijven waarom die verantwoordelijkheden belangrijk zijn en hoe die het bedrijf verbeterd hebben. Voorbeeld: ‘een klantenbestand onderhouden’ kan beter ‘het klantenbestand in zes maanden tijd van 30 naar 80 klanten uitbreiden, wat een gemiddelde opbrengst van X bedrag per maand opleverde’ zijn. Welke beschrijving maakt het meeste indruk?

Basis skills noemen die iedereen hoort te hebben

Skills als Word onder de knie hebben, hoef je echt niet op je cv te zetten (ook niet als je weinig ervaring in het algemeen hebt). We leven in 2019, waardoor deze skill je echt niet meer onderscheidt van anderen. Wat zeggen we, als je nog geen master bent in zaken als Word, raden we je aan om hier als de wieder weerga mee te beginnen. Laat de generieke vaardigheden achterwege en richt je op programma’s als Photoshop die je echt specifiek voor jouw branche nodig hebt.

Onoverzichtelijk en onaantrekkelijk cv

Uit onderzoek blijkt dat recruiters en HR-managers gemiddeld maar zes seconden naar een cv kijken. Nu zal dat echt niet bij elk bedrijf zijn, bij een klein bedrijf waar minder sollicitaties zijn bijvoorbeeld sowieso niet. Toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv er op het eerste gezicht overzichtelijk en aantrekkelijk uitziet.

Daarmee bedoelen we te zeggen dat een simpel Word documentje waar alles onder elkaar wordt genoemd (en die geen skills matrix heeft) de trick waarschijnlijk niet doet. Maar tegenwoordig zijn er ook veel mensen die hier in door schieten… Het is goed om aan de slag te gaan met icoontjes en andere visuele hulpmiddelen, maar het blijft altijd een cv die goed duidelijk moet blijven.

Een voorbeeld van een cv dat overzichtelijk is, maar toch moeite in de uitstraling heeft gestoken is dit template van Envato Elements:

Je stuurt naar iedereen hetzelfde cv

Net als bij je sollicitatiebrief is het belangrijk je cv aan te passen naar de vacature waar je op solliciteert. Dit doe je bijvoorbeeld door relevante ervaring voor die functie te benadrukken en woorden uit de vacature terug te laten komen in je cv.

Spel- en grammaticafouten

Een inkoppertje zou je denken, maar toch is dit nog altijd de meest gemaakte fout bij cv’s. Bij belangrijke documenten als deze kun je helaas niet vertrouwen op de spelling- en grammaticacontrole van Word. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ongemakkelijke fouten te voorkomen. Print je cv ten eerste uit, vaak spot je dan fouten die je op je scherm niet had gezien. Wat ook helpt: je cv hardop voorlezen. Als je over je woorden struikelt, kan je er zeker van zijn dat het document niet lekker leest.

Kijk ten slotte een vriend(in), familielid of partner die onwijs goed is in spelling lief aan. Wedden dat ze geen nee kunnen zeggen als jij een glaasje champagne belooft bij het krijgen van een nieuwe baan?

Meer tips? Zo zorg je ervoor dat je cv opvalt tijdens een crisis

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Deze 5 fouten maak je waarschijnlijk op je cv
Sluiten