Sophie Witlox
Sophie Witlox Love & Life 10 dec 2016

Ga je trouwen? Lees hier de beste tips om geld te besparen!

Je hebt natuurlijk best wel wat centjes over om van de mooiste dag van je leven een groot spektakel te maken. Als je geen geldboom in je tuin hebt staan is het goed om te weten waar je op zou kunnen bezuinigen, maar ook waar je juist wél zo veel mogelijk geld aan uit moet geven.

Onderstaande tips zijn van wedding-planners en bruiden die als geen ander ervaring hebben op dit gebied.

Skip de peperdure trouwjurk // Denk nu niet: de jurk is onbelangrijk. Je wil er stralend uitzien tijdens je bruiloft, maar dat hoeft niet te betekenen dat je er duizenden euro’s voor hoeft neer te tellen. Om er prachtig uit te zien is het niet per se nodig om een op maat gemaakte jurk te kopen. Sterker nog, je kan juist prachtige designerjurken huren.
De jurk draag je tenslotte maar één keer – better make it count!

Skip de boekjes met het dagprogramma // Dat je ontzettend veel zorg besteedt aan een mooie uitnodiging is begrijpelijk. Dat is ook iets wat veel mensen nog lang na de bruiloft thuis bewaren. Maar het dagprogramma waarop staat wat iedereen kan verwachten is eigenlijk overbodig. Je gasten raken op de dag zelf snel zo’n document kwijt en dat is zonde van het papier én geeft rommel. Als je dan toch je genodigden wil informeren, doe dat dan op één groot bord.

Skip de live-band // Een DJ is een stuk goedkoper. Als je dan toch koste wat kost een beetje live-muziek wil op je huwelijk, doe dat dan tijdens de receptie of ceremonie. Als men ‘s avonds uitbundig wil gaan dansen maakt het eigenlijk niet meer uit of het door een live band gespeeld wordt of door een DJ. Natuurlijk maakt het sóórt muziek wel uit. Maak daar van te voren wel duidelijk afspraken over met de DJ want deze nummers zijn not done op een huwelijk.

Skip de bekende Zaterdagbruiloft // Het is een stuk duurder om je bruiloft op een zaterdag te plannen. En dat geldt natuurlijk helemaal voor het plannen van deze dag in de zomer. Je bent een stuk goedkoper uit en origineler als je buiten het trouwseizoen een dag uitzoekt en dan ook het liefst op een doordeweekse dag óf zondag.

Skip de zogenaamde goodiebag // Het is leuk om je gasten een herinnering mee te geven in de vorm van een klein cadeautje, maar bij elkaar opgeteld kan dit een dure grap worden. Het is het meest waardevol om een paar weken na het evenement nog een envelopje met mooie foto’s te sturen naar je gasten. Dit is een dierbare herinnering dat niet veel geld hoeft te kosten. En dat brengt ons bij het volgende punt…

Maar waar moet je dan wél zo veel mogelijk in investeren?

Een fotograaf // Dé manier om je dag opnieuw te ‘beleven’ is door later de foto’s te bekijken die je weer even terugvoeren. Onderschat zeker niet het belang van kwaliteit als het om trouwfoto’s gaat. Boek vanaf het begin tot het einde van de totale feestdag een fotograaf want er zullen ongetwijfeld dingen aan je voorbij gaan die je zo later nog kan terugzien. Het is extra fantastisch als je bewegende beelden van je trouwdag kunt terugkijken door middel van video-opnames. Dit soort herinneringen zijn echt onbetaalbaar!

Een wedding-planner // Het is een klassieke fout om te denken dat je geld bespaart als je iets ‘zelf’ aanpakt. En dat is bij een bruiloft zeker niet het geval. Behalve dat je enorm veel zin hebt in de de grote dag spelen er ook andere emoties mee, zoals stress. Omdat een professionele wedding-planner ervaring heeft en er bovendien rationeel in staat kan zij – in overleg met jou – vaak betere beslissingen nemen. En dat brengt jouw de rust om je te focussen op andere belangrijke dingen in je leven.

Unieke aspecten // Je wil natuurlijk niet alleen dat je jezelf en je toekomstige echtgenoot een onvergetelijke dag bezorgt, maar ook je gasten. Daarom is het het geld meer dan waard om net wat meer aandacht te besteden aan een persoonlijke touch, zoals een leuke activiteit op de dag zelf of de avond daarvoor. Als je als koppel bekent staat van goed eten te houden, is het in jullie geval ook geen overbodige luxe om hier wat meer geld aan uit te geven. Met andere woorden: als je iets doet of organiseert wat bij jullie past als echtpaar, maakt dit extra indruk op je gasten.

Tafels en servies // Op sommige aankleding kun je bezuinigen, maar als het aankomt op sfeerbepalende elementen (gedekte tafels en stoelen) is dat geen goed idee. Deze kunnen een enorme stempel drukken op de sfeer. Zorg dat je genoeg research doet naar passend servies, stoelen, tafels, servetten, kandelaren, etcetera. In veel gevallen kun je deze aankleding in alle soorten en maten huren.

Licht // Misschien is dit ook niet één-twee-drie waar je aan denkt als je een kostenplaatje schetst van je bruiloft, maar ook lichtbronnen kunnen enorm sfeerbepalend zijn. Het hangt er uiteraard vanaf waar het evenement precies plaatsvindt. Dat betekent dat je je goed moet laten adviseren door je wedding-planner en dat je eventueel lichttechnici erbij moet halen. Je staat daar nota bene wel opgemaakt en al in je trouwjurk te shinen en dat kan natuurlijk alleen in het allermooiste licht.

Dankzij deze 10 tips ben je óók goed uitgerust op je trouwdag.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ga je trouwen? Lees hier de beste tips om geld te besparen!
Sluiten