Dit is wat je van de Gay Pride 2018 in Amsterdam kan verwachten deze week

Hier en daar zien we al wat regenboogvlaggen hangen in Amsterdam, want de Gay Pride is gestart. Het feest dat de liefde in de breedste zin van het woord viert, is eentje waar we trots op mogen zijn. Dit is wat je allemaal kan verwachten van de Gay Pride 2018.

Wat is de Gay Pride

Trek je regenboogshirt maar uit de kast, laat je vriend dat roze shirtje aan trekken, want de Gay Pride 2018 is aangebroken.

Gay Pride is een festival waarin we vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. De LHBT-community bepaalt de norm in de straten van Amsterdam deze week. De eerste Gay Pride werd georganiseerd in New York, maar Nederland volgde al snel daarna.

Ons kikkerlandje is natuurlijk sowieso al een vrij en tolerant land. Dat is dan ook de reden dat veel andere Prides, zoals die in New York en Madrid, jaloers zijn op die van ons. Wat terecht is, want in het relatief kleine stadje gaat het dak er de hele week af. Vooral in het weekend.

Pride Walk Amsterdam 2018 ?️‍? Picture by Jeroen Ploeger . #pride #prideamsterdam #prideheroes #love #lgbt #pridepark #pridewalk #queer #vondelpark #homomonument #equality #celebrate #diversity

406 Likes, 3 Comments – Pride Amsterdam (@prideamsterdam) on Instagram: “Pride Walk Amsterdam 2018 ?️‍? Picture by Jeroen Ploeger . #pride #prideamsterdam #prideheroes…”

Alles mag en alles kan, zolang de boodschap maar positief is. Onze voormalige burgemeester Eberhard van der Laan zei het volgende: “Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.”

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor Amsterdam, maar voor het hele liberale land dat Nederland is. We mogen trots zijn dat over het algemeen mensen die op hetzelfde geslacht vallen, hier gewoon mogen zijn wie ze zijn. Vooral in Amsterdam ligt er geen taboe op seksualiteit.

Gay Pride Amsterdam

Oké, over naar de zaken die we echt willen weten: wat is er te doen in Amsterdam? Het festival vond hier voor het eerst plaats in 1996 en is sindsdien uitgegroeid tot een negendaags festival. Negen dagen! Amsterdam is één grote regenboog de hele week en er zijn verschillende evenementen door de stad. Op 28 juli is de feestweek al afgetrapt met de PrideWalk en PridePark. Gedurende de hele week zijn er overal feestjes en andere activiteiten.

Vooral in het weekend is Amsterdam één groot festivalterrein. Overal zijn gratis straatfeestjes, ‘s Nachts kan je in de Reguliersdwarsstraat terecht voor de leukste feestjes en overdag zijn er overal in parken en musea lezingen en workshops.

Canal Parade

Het hoogtepunt van dit feest is natuurlijk de Canal Parade, die aankomende zaterdag 4 augustus plaatsvindt. De feestvreugde verplaatst zich naar de Amsterdamse grachten met maar liefst tachtig boten en honderdduizenden enthousiaste feestgangers.

Happy Pride! ?Photo: @jessicazoghary #canalparade #prideamsterdam #thisismypride #iamsterdam #amsterdam

4,057 Likes, 37 Comments – I amsterdam (@iamsterdam) on Instagram: “Happy Pride! ?Photo: @jessicazoghary #canalparade #prideamsterdam #thisismypride #iamsterdam…”

Als je niet op een boot kunt staan, ga dan ergens langs de grachten staan met een drankje. De boten varen vanaf het Oosterdok via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de prinsengracht naar het Westerdok.

Dit wil je echt niet missen. Letterlijk iedereen in de stad is vrolijk (of aangeschoten) en nog nooit is er zoveel acceptatie onderling geweest. De boten zijn allemaal super tof versierd en de passagiers al helemaal.

Afsluiting Gay Pride

De afsluiter van de Gay Pride Amsterdam vindt zondag 5 augustus plaats op de Dam. In de namiddag wordt het feest traditioneel afgesloten met een hele lading aan Nederlandse en internationale artiesten en DJ’s op het bekende plein van Amsterdam. Heb je een enorme kater van de zaterdag ervoor, sleep jezelf er alsnog gewoon naartoe.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Taylor Swift stond tijdens haar concert stil bij Pride Month en haar fans werden wild

Pride Amsterdam

Reageer op artikel:
Dit is wat je van de Gay Pride 2018 in Amsterdam kan verwachten deze week
Sluiten