Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 9 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo doe je dat – gefocust blijven wanneer je vanuit huis werkt

Thuiswerken is heel fijn door de vrijheid die je hebt, maar het heeft ook zo z’n nadelen. Thuis word je vaak sneller afgeleid – je draait even een wasje, het aanrecht is nog niet opgeruimd en je kunt toch best even stofzuigen?

Kortom: met je productiviteit gaat het dus vaak niet zo lekker als je vanuit huis werkt. Daarom delen we vijf tips die je helpen om wél gefocust te blijven.

gefocust thuiswerken

1. Je humeur doet wonderen voor je werkstemming

Wanneer je op kantoor komt, kan je de knop naar een werkstemming vaak gelijk omzetten. Dat is ook logisch: je bent op je werkplek, dus dat betekent dat het tijd is om aan de slag te gaan. Wanneer je vanuit huis werkt, is dit echter niet het geval. Het is dus belangrijk dat je in dit geval zelf die knop omzet. Dat gaat alleen vaak moeilijker dan je denkt…

Hoe zorg je ervoor dat je in een werkstemming komt? Zorg in in ieder geval voor een positief humeur. Denk dus niet ‘Ik wil niet werken’, maar probeer te denken ‘Yes, weer een nieuwe dag om te knallen’. Een positieve mindset zorgt ervoor dat je gelijk gemotiveerd en geïnspireerd aan je dag begint.

2. Maak een planning en houd je er ook aan

Aangezien je niet vastzit aan bepaalde uren zoals op kantoor, maak je al snel de fout dat je thuis te veel of juist te weinig werkt. Dit wil je natuurlijk niet, dus zorg voor een gestructureerde planning. Het maken van een planning is een eerste stap, maar het is natuurlijk nóg belangrijker dat je je er ook goed aan houdt. Of je er nu voor kiest om acht uur achter elkaar te werken of het in verschillende blokken plant – zorg er hoe dan ook voor dat je in die tijd ook echt alleen maar bezig bent met datgene wat je moet doen.

Een groot voordeel aan thuiswerken is dat je je planning kan aanpassen op de momenten wanneer het jou het beste uitkomt. Ben je een ochtendmens? Pas je planning hierop aan! Vanzelfsprekend geldt hetzelfde als je een middag- of avondmens bent.

gefocust thuiswerken

3. Haal zoveel mogelijk je afleidingen weg

Met alle social mediakanalen om je heen, is het heel eenvoudig snel afgeleid te raken. We snappen dat je op de hoogte wil zijn van het laatste nieuws én lekker wil kletsen met je vrienden, maar het doet niet bepaald wonderen voor je productiviteit. Heb je je mobiel niet nodig tijdens je werk? Zet ‘m dan uit of zet de vliegtuigstand aan!

De kans is aardig groot dat je je laptop gewoon nodig hebt voor je werkzaamheden. Probeer ook hierbij afleidingen op het internet zoveel mogelijk te vermijden. Zo kun je bijvoorbeeld momenten inplannen wanneer je je e-mail checkt en andere notificaties uitzetten.

4. Luister vrolijke muziek

Je humeur kan op meerdere manieren worden beïnvloed – wat je op televisie kijkt, het weer en wat je als ontbijt hebt gegeten zijn maar een paar voorbeelden. Muziek bepaalt ook heel erg hoe jij je voelt. Als je ervoor kiest om tijdens je werk naar muziek te luisteren, kies dan voor muziek waar je vrolijk van wordt. Dit zorgt voor een positief gevoel!

gefocust thuiswerken

5. Zet grenzen voor familie en vrienden

Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn; zorg er zoveel mogelijk voor dat werk en privé gescheiden blijven. Dit begint al bij het maken van een planning; zorg ervoor dat je geen werk inplant op dagen dat je sociale- of familieverplichtingen hebt. Dit kan je zelf vrij makkelijk inplannen, maar ga ook in gesprek met familie en vrienden en vertel ze dat je liever niet (onnodig) gestoord wordt op dagen wanneer je thuiswerkt.

Zo. Als je nu geen productie thuiswerkdag hebt, weten wij het ook niet meer. En hé, misschien ook leuk: eerder deelden we de meest inspirerende en minimalistische werkplekken.

Popsugar

Reageer op artikel:
Zo doe je dat – gefocust blijven wanneer je vanuit huis werkt
Sluiten