Josca
Josca Food 20 apr 2016

Gek op bacon? Grote kans dat je 1 van deze 6 fouten maakt tijdens het bakken!

Hieronder een aantal mogelijke baconfoutjes die jij op je kerfstok hebt én wat je eraan kunt doen, zodat je de ultieme bacon strips krijgt.

1. Simpel: je bakt je bacon niet lang genoeg.
Ben je bang dat je bacon aanbrandt als je deze te lang bakt? Eén ding is zeker: als je crispy bacon wilt hebben, moet je geen genoegen nemen met slappe plakjes die bijna van je vork glijden als je ze oppakt. Wees niet bang de bacon nog ietsjes langer door te bakken, zodat je die heerlijk bruine en knapperige strips op je bordje kunt serveren.

2. Je gebruikt de verkeerde pan (en olie).
Kijk uit met aluminium pannen, deze worden heel snel warm, waardoor je bacon snel verbrandt: niet echt een leuk vooruitzicht. Een gietijzeren pan werkt het best voor bacon en het is niet nodig om er olie of iets dergelijks in te doen, want bacon bevat zelf al genoeg vet. Als je geen gietijzer hebt, moet je opletten dat je de temperatuur niet te hoog hebt staan.

3. Je legt de bacon pas in de pan als deze warm is.
Als je bacon meteen in een gloeiend hete pan legt, komt dat het vetgehalte erin niet ten goede en krijg je deze minder makkelijk knapperig. Wat je het best kunt doen, is de bacon al in de pan leggen voordat het vuur aan staat. Zet het vuur op de middelste stand of middel-laag. De bacon wordt zo langzaam warm, wat betekent dat het vet ook langzaam vloeibaar wordt en dát zorgt weer voor heerlijke crispy bacon.

4. Je gebruikt teveel zout.
Dit geldt voornamelijk voor gerechten waar je bacon in verwerkt. Vergeet die hopen zout: bacon zit er al vol mee! Dat betekent uiteraard niet dat je er niets in moet stoppen, maar er een beetje mee minderen is hier geheel op zijn plek.

5. Je warmt bacon op in de magnetron.
Gebruik hiervoor álsjeblieft de oven, je wil niet dat je bacon al zijn smaak verliest. Als je het op wil warmen, kun je dit het best in de oven doen op zo’n 200 graden Celsius. Leg het bijvoorbeeld op een met bakpapier bekleed rooster. Het duurt misschien wat langer, maar je bacon krijgt tenminste niet zo’n vreemde, rubber-achtige structuur zoals in de magnetron.

6. Je gooit het vet weg.
Niet per se een fout, maar wist je dat je het achtergebleven vet geweldig kunt gebruiken voor volgende baksels? Misschien verschijnt er nu een frons op je gezicht en lijkt het je een slecht idee, maar dat overgebleven baconvet kan zóveel smaak geven aan een gerecht of baksel als je het erin verwerkt. Zorg ervoor dat je het vet wel even zeeft en de stukjes vlees die er nog in zaten, achterblijven. Het vet stop je in een afgesloten potje in de koelkast. Hier zal het gaan stollen, maar de volgende keer dat je het gebruikt en warm maakt, wordt het weer vloeibaar. Wat dacht je van een spekpannenkoek bakken in baconvet? Extra bacon goodness.

Bacon-inspiratie voor het ontbijt nodig? Dit zijn de 13 lekkerste recepten met bacon om je ontbijt een oppepper te geven:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gek op bacon? Grote kans dat je 1 van deze 6 fouten maakt tijdens het bakken!
Sluiten