Geld besparen tijdens de coronacrisis? Zó doe je dat
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F09%2Fimelda-GcnPjvqRL18-unsplash.jpg)
Niet op vakantie, minder uit eten, niet meer naar kantoor: het lijken allemaal goede redenen om geld te besparen tijdens de coronacrisis. Toch is de realiteit anders. Banen verdwijnen, opdrachten vervallen, lonen gaan omlaag en het thuiswerken zorgt er ook voor dat je onbeperkt online kunt shoppen (guilty). Kortom: geld besparen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.
Sparen, sparen, sparen, het lijkt belangrijker dan ooit. Schrijfster Emilie Bellet van het boek You’re Not Broke You’re Pre-Rich deelt haar beste tips.
1. Bouw een goede relatie op met geld
De eerste en misschien wel meest belangrijke tip: een goede relatie opbouwen met geld. Hoe we geld uitgeven wordt namelijk niet alleen bepaald door onszelf, ook hoe we het van huis uit hebben meegekregen. Hoe waren je ouders met het uitgeven van geld? Welke gevoelens heb je daarbij?
Het is belangrijk om te reflecteren en je af te vragen hoe jij over geld denkt. En dan is het natuurlijk zaak om die negatieve gedachten en gevoelens los te laten. Geld is leuk, fun en er is genoeg van voor iedereen.
2. Krijg controle over je uitgaven
Is je rekening alweer leeg en heb je geen idee waar je je geld aan hebt uitgegeven? Hoog tijd om er eens in te duiken en de controle over je eigen uitgaven terug te krijgen. Het is belangrijk om te weten hoeveel geld je hebt en waar je het aan uitgeeft. Dan is het goed om – voor zowel de korte als lange termijn – doelen op te schrijven. Budgetteren is key en wij leggen je uit hoe je dat doet.
3. Betaal je schulden af
Betaal je alles met je creditcard? Of heb je nog een belastingschuld? Het is belangrijk om schulden onder ogen te zien en je er niet voor te schamen. Maak een duidelijk plan en zorg ervoor dat je je eraan houdt. Niet is fijner dan te weten dat je geen geld verschuldigd bent. Kom je er niet uit? Zoek dan strategieën op om je schulden te verminderen.
4. Spaar een deel van je inkomen
Bekijk je inkomen en beslis welk deel je iedere maand opzij kunt zetten. Als je dit namelijk iedere maand voor een jaar doet, staat er al een aardig bedrag op je spaarrekening. Richt je op een bedrag dat haalbaar is en laat het iedere maand automatisch van je rekening afschrijven. Zo leer je te leven op het geld wat je over hebt en kun je makkelijker geld besparen.
Heb je er moeite mee? Dan zijn er apps als Chip, Moneybox en Plum. Bespaar je nog geen deel van je inkomen? Begin er dan vandaag mee en je zult zien dat het veiliger voelt als je een buffer opbouwt. Zeker tijdens de coronacrisis.
5. Investeer in een noodfonds
Het is belangrijk om een noodfonds te hebben voor als we in moeilijkere tijden terechtkomen. Misschien raak je je baan kwijt of komt er een pandemie, je wil genoeg geld hebben om te kunnen overleven. Heb je schulden afbetaald? Dan is het belangrijk om doelen en investeringen te maken voor de lange termijn.
Investeringen kunnen risico’s met zich meebrengen, maar vaak levert het je wel wat meer geld op. Bouw je bijvoorbeeld pensioen op? Dan ben je al investeerder. Verdiep je er wat meer in en kijk wat het allemaal inhoudt. Dan weet je waar je aan toe bent.
6. Zeg nee tegen verleidingen
Leef je van loonstrook tot loonstrook? Dan kun je makkelijk blijven hangen in het geld uitgeven aan onnodige dingen. Begin met je gedrag en start met besparen. Kijk wat je al aan geld bezit, wat je kunt besparen en wat je kunt uitgeven aan nodige dingen. Je mag jezelf natuurlijk best eens trakteren, maar probeer geen onnodige uitgaven te doen op basis van verleidingen. Zéker niet tijdens de coronacrisis.
7. Ruim je kledingkast op
Liggen er items in je kledingkast die je eigenlijk niet meer draagt? Hoog tijd om je kast eens op te ruimen en oude spullen te verkopen. Zet je items op United Wardrobe, Vestiaire Collective of Depop en laat het geld maar binnenstromen. Als je een grote zak kleding verkoopt, kun je weer investeren in een mooi item of het geld gewoon op je spaarrekening zetten. Dan ben je ook meteen van die grote hoop kleding af.
8. Kijk naar je abonnementen
Vaak heb je meer abonnementen dan dat je daadwerkelijk gebruikt. Tuurlijk, Netflix is misschien een must, zeker tijdens de coronacrisis. Maar kijk ook eens naar je Apple-abonnementen of check je bankafschriften. Maak een lijst met dingen waar je maandelijks voor betaald en kijk wat je niet meer nodig hebt. Zo bespaar je makkelijk geld en houd je aan het eind van de maand weer meer over.
9. Dankbaarheid is key
Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je hebt en daar ook dankbaar voor te zijn. Dankbaarheid maakt je namelijk gelukkig en zorgt ervoor dat je kunt genieten van wat je hebt. Focus je niet te veel op wat je allemaal (nog) niet hebt maar wees ook blij met wat er wel is. Mocht je het kunnen misschien, maak dan andere mensen blij door bijvoorbeeld een donatie te doen. En nog belangrijker: het mag dan niet altijd makkelijk zijn tijdens de coronacrisis, maar het gaat weer over. Wees dankbaar en blijf lief voor jezelf.