Tips om geld te besparen in december en niet blut het nieuwe jaar in te gaan

Het is december en dat is de leukste, maar ook duurste maand van het jaar. Cadeautjes hier, kerstjurkjes daar, het geld vliegt eruit tijdens de feestdagen. Als je wil voorkomen dat je met nul euro’s het nieuwe jaar ingaat, dan zijn deze tips voor jou.

Met geld omgaan in december

Als er iets is dat we ontzettend moeilijk vinden in december, dan is het wel met ons geld omgaan. Je wil cadeautjes voor je familie en vrienden kopen, maar ook outfits voor kerst en oud en nieuw voor jezelf kopen (mét bijpassende oorbellen want dat hoort nou eenmaal).

Je wil uiteten gaan met je vrienden, maar ook kaartjes kopen voor dat vette oud en nieuw feestje. Je wil geld sparen, maar ook allemaal leuke dingen doen in het weekend. Al met al lastig. Maar met deze tips bespaar jij centjes waar het kan en ga je niet in de min het nieuwe jaar in.

Check de stand van zaken vaak

Het liefst wil je je kop in het zand steken en niet kijken naar hoeveel geld je uitgeeft in december, maar dat is niet heel verstandig. Juist in deze periode is het handig om iets vaker je bankrekening te checken. Houd goed in de gaten welke aankopen lichtelijk overdreven zijn (zoals elke dag een XXL soy latte Frappuccino met extra slagroom bij Starbucks kopen) en stop hiermee.

We snappen dat het verleidelijk is om je online bankieren app te verwijderen, maar houd deze juist goed in de gaten. Je wil niet op kerstavond voor verassingen komen te staan.

Pin contant geld

Natuurlijk ga je in december shoppen voor een leuke outfit. Toch gebeurt het vaak zat dat je een jurk hebt gevonden, maar ook nog even schoenen nodig hebt en eigenlijk zijn die mooie gouden oorbellen ook wel heel leuk erbij. Eindstand ga je natuurlijk dik over je budget heen.

Oplossing? Pin van tevoren het bedrag dat je wil uitgeven aan je outfit en laat je pinpas thuis. “Maar mag ik ‘m niet meenemen voor de zekerheid?” Nee. Neem geen risico, laat dan ding thuis. Steek je pas desnoods in de fik.

Door met contant geld te betalen, word je bewuster van wat je uitgeeft én blijf je binnen budget. Perfecte manier om op je geld te letten in december.

Verkoop dingen

Je hebt er misschien geen zin in, maar spullen verkopen is de perfecte manier om een extraatje te verdienen tijdens de feestdagen. Misschien heb je nog ergens een oude cameralens liggen of een stapel boeken die je niet meer nodig hebt. Zet het nu online, bijvoorbeeld op United Wardrobe.
Mensen zijn in december massaal op zoek naar kerstcadeautjes dus je hebt het vast en zeker zo verkocht. Kan je daar weer die mooie gouden oorbellen van kopen (of een cadeautje voor je zusje).

Laat die restaurantjes even links liggen

Houd je er ook van om zo nu en dan gezellig een hapje te gaan eten met je vrienden? Same here. Maar ondanks dat het niet veel geld op een avond hoeft te zijn, tikt het wel enorm aan als je dit wekelijks doet.

Ga tijdens de feestdagen eens een avondje thuis eten met je vrienden in plaats van bij die Instagram hotspots. Gezellig koken samen en een flesje wijn drinken is net zo gezellig, maar kost je veel minder geld. Zeker in december heb je waarschijnlijk veel dinertjes, dus wissel af met thuis eten en in restaurants.

Zelfgemaakte cadeautjes

Cadeautjes geven is hartstikke leuk, maar kost ook enorm veel geld. Bij zelfgemaakte cadeaus denk je waarschijnlijk al snel aan een tekening of een macaroni-ketting, maar dat hoeft natuurlijk niet. Laat een schattige foto afdrukken met jou en je zus en doe die in een leuk lijstje of koop een kraslot. Hartstikke leuk en kost geen drol.

Je hoeft niet langs de Bijenkorf te gaan voor al je cadeaus. Met een beetje creativiteit en klein budget kom je al een heel eind zonder dat het suf is.

Dezelfde outfit als vorig jaar

Bij het lezen van dit kopje krijg je waarschijnlijk meteen rillingen, maar dat is echt niet nodig. Je hoeft niet elk jaar een compleet nieuwe kerstoutfit aan te schaffen. Grote kans dat weinig mensen nog weten wat je vorig jaar überhaupt droeg. Rock gewoon dezelfde jurk, maar maak het spannend met nieuwe sieraden en andere schoenen. Op die manier bespaar je heel wat geld.

Reageer op artikel:
Tips om geld te besparen in december en niet blut het nieuwe jaar in te gaan
Sluiten