Myrthe Hoekstra
Myrthe Hoekstra Love & Life 13 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Ruzie over geld in je relatie? Zo los je het op

Helaas maar waar: geld is iets waar veel relatieproblemen door kunnen ontstaan. Zonde, want geld is wel het allerlaatste waar je ruzie over wil hebben. De volgende vier ruzies over geld komen vaak voor.

En zo los je ze op.

1. Uitgevers vs. spaarders

Volgens dating-expert Anita A. Chlipala verschillen behoeften en wensen vaak van elkaar en resulteert dit al snel in een conflict. “One needs more financial security and the other wants to live more in the moment,” aldus Chlipala.

Dit kan heel frustrerend worden. Het probleem is, aldus Chlipala, dat partners niet van elkaar accepteren dat ze op dit vlak verschillend denken – en daarom denken ze dat de ander het bij het verkeerde eind heeft.

Ze vertelt: “Values are values, and one is not better than the other, they’re just different.” Probeer dus van elkaar te begrijpen dat je verschillend bent en vind een middenweg wat betreft jullie uitgaven.

4 tekenen die erop wijzen dat je relatie misschien op is

2. De ‘dominante’ partner heeft een grotere verantwoordelijkheid

We vinden geslachtsgelijkheid allemaal ontzettend belangrijk, maar toch geloven veel mensen nog dat de man of de ‘dominante’ partner meer moet betalen. Dit kun je voorkomen door erover te praten – het liefst nog voordat het een ding wordt.

Discuss money issues before they arise. Bring up your opinions on splitting checks or taking turns paying [once you are no longer new to] the relationship.” Aldus Benjamin Ritter, de oprichter van Life For Yourself Consulting.

3. De één verdient meer dan de ander

Een relatie hebben met iemand die meer verdient hoeft helemaal geen punt te zijn. Wel is het belangrijk om dit met je partner te bespreken. Wanneer dit niet gebeurt, is de kans groter dat het verder in de relatie voor problemen kan zorgen. Op zo’n machtsprobleem zit natuurlijk niemand op te wachten.

Volgens Diana Dorell, de auteur van ‘The Dating Mirror: Trust Again, Love Again‘ is het belangrijk om – hoe suf het misschien ook klinkt – de langetermijndoelen met je vriend(in) te bespreken. Zo ben je er zeker van dat jullie beiden dezelfde koers varen als het om financiële beslissingen gaat. Wel zo fijn, als je in een relatie zit.

8 tekenen dat de communicatie in jullie relatie niet helemaal lekker loopt – en hoe je het oplost

4. Wat vinden jullie belangrijk?

Ga na wat op het gebied van geld voor jullie beide belangrijk is en waarom. Anita zegt het heel mooi: “These are related not just to values but our dreams, preferences, personality, how we were raised, etc. Find what your non-negotiable area is, and try to keep it small. What is the most important thing you need to honor your dream?

Wanneer je dit weet, kan je het goed bespreekbaar maken zonder dat daar problemen over hoeven te ontstaan. Het belangrijkste is dat jullie elkaars keuzes begrijpen.

Het komt allemaal neer op…

Na deze veelvoorkomende ruzies en oplossingen hebben bekeken, kun je zien dat het eigenlijk maar op één ding neerkomt: het sluiten van compromissen. Dit is nu eenmaal dé manier om ervoor te zorgen dat beide mensen in een relatie happy zijn en blijven.

Als het niet lukt om compromissen te sluiten in een relatie, dan zal je merken dat het steeds frustrerender wordt; niet alleen als het om geld gaat. En het zou jammer zijn als daardoor nutteloze ruzies ontstaan.

Miljonair worden? Als je dít elke dag opzij legt, ben je op je 65ste binnen

Elite Daily

Reageer op artikel:
Ruzie over geld in je relatie? Zo los je het op
Sluiten