Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 7 feb 2020

Lucky you – Door deze dingen te doen word je daadwerkelijk gelukkiger

Gelukkig zijn, daar streven we allemaal naar. Voor de meesten is het zelfs het hoofddoel om happy door het leven te gaan. Toch blijkt het niet altijd makkelijk om geluk vast te houden. Tuurlijk, je kunt een pizza eten, je favoriete film kijken of met vrienden afspreken, maar dat zijn tijdelijke oplossingen. Hoe zorg je er voor dat je echt gelukkiger wordt?

Er zijn bepaalde keuzes die jouw geluk kunnen beïnvloeden en waarmee je er dus voor kunt kiezen om gelukkiger te zijn. Klinkt perfect, toch?

Gelukkiger zijn

Maar hoe word je dan daadwerkelijk gelukkiger? Het antwoord is complex, want geluk is een complex begrip. Volgens Suzann Pileggi Pawelski is er een genetische link naar geluk: “Children of more naturally upbeat people tend to be more joyful too. Brain chemistry also plays a role. Telling someone with anxiety or depression to “just cheer up” completely misses the mark — and is rude and hurtful to boot.”

Klinkt helder, maar hebben we dan wel de keuze om gelukkiger te zijn? Zeker, we hebben een groot deel van ons geluk zelf in handen. “Happiness doesn’t just happen, but healthy habits certainly can determine our individual wellbeing.” zegt Suzann. Een paar simpele keuzes kunnen ervoor zorgen dat je een gelukkiger mens bent en wij vertellen je precies welke dat zijn.

1. Zorg voor sterke relaties

Relaties met anderen zijn cruciaal om je gelukkig te voelen. Volgens Suzann zijn relaties zelfs het meest belangrijk: “Connections with other people are the single most important component of happiness,” Zorg er dus voor dat je sterke relaties met anderen opbouwt. Niet alleen met je lief, maar ook met vrienden en familie. Iemand die je midden in de nacht kan bellen, waar je op kunt leunen en waarmee je ook positieve momenten deelt. Sterke relaties zijn super belangrijk voor je mentale gezondheid.

2. Doe dingen die je helpen groeien

Zorg ervoor dat je uit je comfort zone gaat om te groeien. Onderzoek toont aan dat mensen met een doel in hun leven blijer en meer tevreden zijn. “Perhaps because people with purpose have an overall outlook regarding the importance of their goals in life, they take care of themselves better,” zegt Eric Kim van Harvard’s School of Public Health. Ga schrijven, doe een workshop, leer een nieuwe taal. Stop nooit met leren.

3. Luister elke dag naar je favoriete muziek

Misschien ligt deze voor de hand, maar dat maakt het niet minder belangrijk. Volgens onderzoekers is muziek essentieel voor geluk. Het luisteren naar muziek zorgt ervoor dat je stresshormoon daalt waardoor je minder last hebt van pijn en je weerstand beter wordt. Luister elke dag naar een paar favorieten en ga gelukkiger door het leven.

4. Een goede daad doen

Je hoeft nu niet meteen op te springen om vrijwilligerswerk te gaan doen (mag wel), maar een goede daad kan je geluk zeker beïnvloeden. Zorg ervoor dat je elke dag kleine, aardige daden verricht. Geef je collega’s een compliment, kijk mensen in de ogen en help ze als ze dat nodig hebben of sta op in de tram voor ouderen. Het zal je een goed gevoel geven.

5. Verander je mindset

Dit klinkt misschien wat lastiger, maar is het zeker waard. Probeer je aandacht te focussen op de dingen die goed gaan in je leven in plaats van de dingen die minder gaan. Het zal je mood direct beïnvloeden en zorgt ervoor dat je hersenen positieve aspecten gaan herkennen. Ja echt, we kunnen onze hersenen trainen om positiever en gelukkiger te zijn. Schrijf op waar je dankbaar voor bent, want dankbaarheid zorgt voor positiviteit, een gezonder leven en meer geluk. Enjoy the little things.

6. Begin met mediteren

Wil je echt gelukkig worden? Begin dan met mediteren. Je hoeft niet direct een volledige, traditionele meditatiesessie te boeken, het kan ook gewoon met een app. De oefening om in het hier en nu te leven zorgt ervoor dat je hersenen getraind worden om niet op negativiteit te focussen. Download die apps maar en gaan.

Door deze keuzes in je leven te maken word je echt gelukkig, kom maar door met die happy hormones.

Refinery29

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Lucky you – Door deze dingen te doen word je daadwerkelijk gelukkiger
Sluiten