Genoeg van Nederland? 8 manieren om de juiste studie in het buitenland te vinden

Love & Life

Genoeg van Nederland? 8 manieren om de juiste studie in het buitenland te vinden

Tijdens veel opleidingen kun je een periode in het buitenland studeren. Of je nou ver weg gaat of het liever wat dichter bij huis opzoekt, een buitenlandstudie is niet alleen een goede manier om een ander studieprogramma te volgen – het is ook zeker een life-changing experience.

Helaas is het niet altijd makkelijk om te bepalen aan welke universiteit of hogeschool je wilt gaan studeren. Er zijn nou eenmaal zoveel keuzes en daarbinnen nog eens talloze verschillende programma’s. Hoe bepaal je dan welke de juiste keuze voor jou is? Lorena Leonard van CAPA The Global Education Network heeft acht tips om de beste buitenlandstudie voor jou te vinden.

1. Vraag studenten die al eerder in het buitenland hebben gestudeerd. De brochures en websites van universiteiten zien er vaak heel mooi en veelbelovend uit, maar je kunt hier natuurlijk niet helemaal uit opmaken hoe het leven er is. Daarom kan het erg fijn zijn om met iemand te praten die er al eens is geweest en heeft meegemaakt hoe de gang van zaken er is. Als niemand van jouw school of universiteit ooit naar die specifieke buitenlandse universiteit is geweest, kun je proberen iemand te vinden via fora.

2. Vraag docenten of de afdeling die verantwoordelijk is voor buitenlandstudies. Deze kunnen je heel waarschijnlijk het een en ander vertellen over de inhoud van het studieprogramma en ook hoe het niveau bij die buitenlandse school zich verhoudt tot het niveau van jouw eigen universiteit.

3. Let op de mogelijkheid van diversiteit en culturele verrijking. Natuurlijk is het de bedoeling dat je je academische vaardigheden verbetert tijdens een buitenlandstudie, maar zo’n periode is ook dé mogelijkheid om je te verdiepen in een andere cultuur. Zoek daarom ook een universiteit waar je veel activiteiten kunt doen met locals.

4. Kies een universiteit die goed op je cv staat. Lorena zegt hierover: “While a study abroad experience looks good on a resume, most students who studied abroad cannot articulate the benefits gained on a job interview. Search for universities that make personal and professional development a core outcome of their programs.”

screen-shot-2016-09-13-at-16-29-50

5. Vergeet de academische vaardigheden niet. Deze uitwisselingsperiode heet natuurlijk niet voor niets buitenlandstudie. Naast reizen, feestjes en veel vrienden maken moet er ook gestudeerd worden. Vraag om een volledige lijst van alle vakken en bepaal welk programma het beste bij jouw eigen opleiding aansluit. Kies niet de vakken die je sterk overeenkomen met de vakken die je in Nederland hebt gevolgd, maar probeer je horizon te verbreden.

6. Kijk welke opties je hebt. Het klinkt natuurlijk logisch: hoe meer research je doet, hoe beter je voorbereid bent op je study abroad. “Research program providers and compare them to each other. Check out location options, inclusions, housing options, course offerings, length of program, etc. Are all of these or only some part of the total cost? Ask lots of questions from the providers themselves, your study abroad office, your academic advisor and your family and friends”, zegt Lorena.

7. Zoek uit hoeveel geld de buitenlandstudie gaat kosten. En wees daar financieel dan ook klaar voor. De kamerprijzen en de boodschappenkosten liggen in Engeland over het algemeen een stuk hoger dan in Spanje, terwijl je in de Scandinavische landen vaak de hoofdprijs betaalt voor een koud biertje of wijntje.

8. Zoek een universiteit met een goede reputatie. “Seek out providers that are established and have been successfully conducting study abroad programs for a long time”, aldus Lorena.

20 universiteiten waar je alleen al wilt studeren vanwege de prachtige campus