Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Food 17 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Gezond afvallen? Met deze 9 etenswaren zit je wél lang vol

Als je wat gewicht wilt verliezen of simpelweg wat gezonder wilt doen, probeer je met grote kans calorie-arm te eten. Je grijpt waarschijnlijk snel naar een zak worteltjes of wat blaadjes sla, maar merkt dat je na een half uur (a.k.a. vijf minuten) alweer honger krijgt. Help?

Gelukkig bestaat er ook gezond eten waar je wél een voldaan gevoel van krijgt en dat ook nog eens lekker smaakt. Hieronder hebben we een lijstje voor je samengesteld van negen etenswaren die je in je dieet kunt verwerken als je bijvoorbeeld wat gewicht wilt verliezen – zónder met een knorrende maag rond te lopen.

1. Kruisbloemige groenten // Broccoli, bloemkool, boerenkool, etc: al deze kruisbloemige groenten bestaan vooral uit water en vezels, waardoor je wel snel vol zal raken en veel vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar tegelijkertijd ook een kleine hoeveelheid aan calorieën. Mocht je niet zo’n fan zijn van de pure smaak van deze groenten, dan kun je ze bijvoorbeeld in een omelet verwerken of er soep van maken.

2. Kaas (ja, echt) // Goed nieuws voor de kaasliefhebbers, want kaas blijkt ook een goede keuze als je iets gezonds én vullends wilt eten. Dit zuivelproduct zit namelijk vol met proteïnen die je een verzadigd gevoel geven. Daarnaast bewees dit onderzoek dat kaas eten goed kan zijn voor je gezondheid. Kaas blijft in de gefermenteerde variant natuurlijk wel een caloriebom, dus hou de portie klein óf ga voor een verse kaas als mozzarella of bijvoorbeeld Hüttenkäse.

3. Frambozen // Heb je zin in iets zoets? Dan zijn frambozen je beste vriend. Net als aardbeien en blauwe bessen zijn ze super gezonde snacks, maar omdat frambozen een tikje meer vezels bevatten zijn ze de beste optie.

4. Peulvruchten // Peulvruchten zijn niet alleen vriendelijk voor je portemonnee, maar ook nog eens lekker. Ze zitten vol vezels en proteïnen, en je hebt oneindig veel keus: van kikkererwten en linzen tot bonen. Je kunt ze gemakkelijk in salades en soepen verwerken, of bijvoorbeeld kikkererwten roosteren in de oven en als snack opeten. Super lekker met wat komijn en zeezout.

5. Bouillon // Vervang romige soepen in je dieet voor gezondere groente- of vleesbouillons. Wanneer je bouillon eet – en deze vult met bijvoorbeeld kip en kruisbloemige groenten – raakt je maag snel gevuld en zul je gedurende de rest van de dag ook minder honger hebben.

6. Amandelboter // Voor degenen die het moeilijk vinden om afscheid te nemen van pindakaas, is amandelboter een goed alternatief. Het bevat meer calcium, proteïnen én vezels. Dip dus voortaan je appelschijfjes in de amandelboter en je zult gegarandeerd weer een paar uur vooruit kunnen. Caloriearm is het natuurlijk niet, maar het houdt je wel goed vol.

7. Smoothies // Hoewel een dieet van enkel smoothies niet het allerbeste idee is (door groenten en fruit te pureren, beschadig je ook de voedingswaarde), zijn ze wel ideaal om tussendoor op een gezonde manier vol te raken. Neem ze niet als maaltijdvervanger, maar voor trek tussen maaltijden in.

8. Appels en peren // Hoewel men zegt dat je geen appels met peren kunt vergelijken, bevatten beide typen fruit een speciaal soort vezel, genaamd pectine, dat de stofwisseling tijdelijk vertraagt. Hierdoor zit je langer vol.

9. Popcorn // Als je eenmaal begint aan een zak popcorn kun je niet meer stoppen, maar gelukkig is dat niet zo erg. Popcorn is namelijk een bron van vezels en volkoren granen. Om te voorkomen dat je popcorn per ongeluk toch een caloriebom wordt, kun je het best een variant kiezen met een hartige smaak (of beter: enkel wat zeezout).

Purewow

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.