Josca
Josca Food 15/03/2018

Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel

Het hoeft echter niet zo heel moeilijk te zijn om tijdens je gezonde dieet ook een beetje op je portemonnee te kunnen letten. Hierbij onze beste tips!

1. Bezoek de markt.
Normaal gesproken zijn markten ontzettend druk, maar de prijzen liggen er doorgaans lager dan in de supermarkt. Een nog slimmere zet is om aan het einde van de dag te gaan: de standhouders willen hun waren op dat moment kwijt en zullen de prijzen lager leggen. Er zal natuurlijk niet zoveel keuze meer zijn als aan het begin van de dag, maar je kunt enorm geld besparen.

2. Laat je groenten opnieuw groeien.
Er zijn een paar groenten die je opnieuw kunt gebruiken door ze opnieuw te laten groeien. Welke dat zijn en hoe je dat doet, lees je hier.

groentengroeien

3. Leg een voorraadje aan in de vriezer.
Van smoothie-ingrediënten tot zelf voorbereide zakjes met groenten die je makkelijk in een soep of pasta kunt gooien: maak gebruik van je vriezer en koop je ingrediënten in wanneer er mooie 1+1 acties zijn.

4. Bewaar je producten op de juiste manier.
Fruit en groenten zijn een absolute must als je gezond wilt eten, maar het is zonde als je ze verkeerd bewaart en ze minder lang goed blijven. Tomaten kun je bijvoorbeeld het best op kamertemperatuur bewaren, in plaats van in de koelkast. Uien, basilicum, eieren, knoflook en aardappelen bewaar je ook op kamertemperatuur.

5. Koop een waterflesje.
Misschien volg je dit advies al op, maar het weggooien en steeds opnieuw kopen van flesjes is geldverspilling en ook nog eens slecht voor het milieu. Neem in plaats daarvan een stevige fles die je overal mee naartoe kunt nemen en voor een poos niet hoeft te vervangen, dat is vaak ook nog eens aantrekkelijker om uit te drinken.

water bottle

6. Koop alleen biologisch wanneer het nódig is.
Wist je dat je niet alle groenten biologisch hoeft te kopen? Bij slechts een deel van de groenten worden bijvoorbeeld pesticiden gebruikt bij de niet-biologische soort, niet alle. Er is hier onderzoek naar gedaan en daar kwamen twee lijsten uit met de producten waar wel pesticiden op gebruikt worden en waar niet.
Deze producten kun je het best wél biologisch kopen. // Deze producten hoef je niet per se biologisch te kopen.

7. Snijd je eigen groenten en fruit.
Hetzelfde geldt voor vlees, overigens. De pakjes met voorgesneden fruit, vlees en groenten zijn doorgaans veel duurder dan een ongesneden product. Snijd je voedsel in plaats daarvan zelf. Daar wil je toch wel een paar minuutjes voor uittrekken?

gesneden fruit

8. Koop producten die multifunctioneel inzetbaar zijn.
Heb je worteltjes gekookt en hier nog wat van over? Uiteraard kun je deze ook lekker rauw eten, desnoods met een hummusdip. Als je broccoli of bloemkool over hebt, kun je hier ook rijst van maken met een keukenmachine! Weggooien is zonde.

9. Zoek je proteïnen ergens anders dan in vlees.
Vlees kan lekker zijn, maar vaak wel duur. Vervang je rode vlees en kip zo nu en dan eens door proteïnerijke recepten met bijvoorbeeld bonen of eieren. Dat kost je echt minstens eenderde van je normale uitgaven aan vlees.

Op zoek naar een gezonde snack? Probeer deze spicy geroosterde kikkererwten eens:kikkererwten
Reageer op artikel:
Gezond eten met weinig budget onmogelijk? Met deze tips lukt het écht wel
Sluiten