Tessa Ham
Tessa Ham Career 27 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

7 tekenen waaruit blijkt dat je je in een toxic werkomgeving bevindt

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens geen zin in maandag, vervelen we ons wel eens op werk en hebben we wel eens een slechte week op werk. Maar als deze dingen eerder de regel dan de uitzondering zijn, moet je opletten. Het zou zomaar kunnen dat je je in een giftige werkomgeving bevindt en er sprake is van een ongezonde werkcultuur.

Als dat zo is, heeft dat invloed op je prestaties, je werkgeluk en je gezondheid. Het is dan tijd om op zoek te gaan naar een baan waar je wel op je plek zit. Maar hoe herken je zo’n ongezonde werkcultuur?

Ongezonde werkcultuur herkennen

Dit zijn zeven tekenen dat je je in een giftige werkomgeving bevindt. Herken je er meerdere of zelfs allemaal? Onderneem dan actie en ga op zoek naar een nieuwe baan.

1. Slechte communicatie

Wanneer er constant onduidelijkheid is over projecten, medewerkers van verschillende managers verschillende opdrachten ontvangen en er niet geluisterd wordt naar het personeel, is er sprake van slechte communicatie. Dit is een teken dat je je in een giftige werkomgeving bevindt, waar je niet helemaal kunt shinen.

2. Kliekjes en roddelen

We weten allemaal hoe een kliek eruit ziet, want we hebben allemaal op de middelbare school gezeten. Hoewel we weten dat dit kinderachtig gedrag is, voelt het toch pijnlijk als je zelf merkt dat je wordt buitengesloten.

Kliekjes zijn ook onproductief. Het is goed om vrienden te maken op werk, maar zodra je daarbij anderen gaat buitensluiten heeft dat een negatieve impact op de samenwerking en daarom de resultaten.

3. Slecht management

Misschien heb je een manager die iedereen behalve zichzelf de schuld geeft, iemand die vindt dat zijn medewerkers precies zoals hem/haar moeten zijn of heb je te maken met een micromanager.

Wat jouw situatie ook is, slecht management heeft een grote invloed op je werkgeluk. Je wil gewaardeerd worden op je werk – dan kom je ook het best tot je recht. Valt er niet met je manager te praten? Kijk dan of je bij HR terechtkunt met je zorgen.

4. Veel personeelsverloop

Veel personeelsverloop is een duidelijk teken dat er sprake is van een ongezonde werkcultuur. Of dat nou is omdat er veel mensen worden ontslagen en contracten niet worden verlengd, of omdat mensen zelf besluiten op te stappen.

5. Geen goede work-life balance

Een ander overduidelijk teken dat er sprake is van een ongezonde werkcultuur, is als er geen goede work-life balance is. Dit is bijvoorbeeld als werknemers ten alle tijden op hun mail moeten reageren, veel moeten overwerken en amper vakantie nemen. Je moet naar de tandarts kunnen zonder je schuldig te voelen.

6. Ongemotiveerde werknemers

Als er niet goed voor de werknemers gezorgd wordt, zullen jij en je collega’s zich steeds minder gemotiveerd voelen. Wanneer je merkt dat iedereen om je heen de uren aftelt naar vijf uur en liever met andere dingen dan werk bezig is, is het wellicht tijd voor een nieuwe baan.

7. Wanneer jij je zelf opgebrand voelt

Je merkt het niet alleen aan je omgeving als je je in een ongezonde werkcultuur bevindt, maar ook aan jezelf. Misschien raak je opgebrand omdat de werkdruk te hoog is, er sprake is van slecht management of wellicht omdat je juist helemaal niet wordt uitgedaagd. Maar als je je futloos en opgebrand voelt, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

4 manieren waarop je werk je gezondheid kan schaden

Career Contessa

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.