NSMBL Goede voornemens challenge: week 3 | Geld besparen

Welkom in 2020: het begin van een nieuw decennium maar vooral het begin van een nieuw jaar. Of het afgelopen jaar nou goed of slecht was, komend jaar moet beter worden en daarom bedenken we massaal een shitload aan goede voornemens.

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij hebben nog weleens moeite om ons aan die voornemens te houden.

Goede voornemens

Je hebt voor het einde van het jaar vast al een aantal goede voornemens op een rijtje gezet. Welke doelen wil je in 2020 behalen? Wil je eindelijk stoppen met roken, meer sporten of geld besparen? Het nieuwe jaar is een goed moment om eindelijk eens de versie te worden van jezelf die je écht wil zijn. Om ervoor te zorgen dat het dit jaar gaat lukken, gaan wij met de NSMBL redactie een challenge aan. Dát is pas een stok achter de deur.

Geld besparen

We dromen er allemaal van om veel geld op onze bankrekening te hebben en rijk te zijn. Soms is het alleen lastig om geld te besparen en het apart te zetten. Door kleine dingetjes in je dagelijkse leven aan te passen kan het je tóch lukken om wat extra centen op je bankrekening te hebben. In deze challenge ga ik, Zita (redacteur bij NSMBL) proberen 2020 in te gaan zonder onnodig kleine uitgaven te doen.

Hoe vaak haal jij tijdens je lunch even een extra broodje of haal je nog snel een koffietje op het station? Als je deze kleine uitgaven bij elkaar optelt kom je op een bedrag waar je misschien wel van schrikt. Daarom is mijn goede voornemen om een maand geen kleine uitgaven meer te doen en een alternatief voor deze dingen te vinden.

Op ieder moment dat ik normaal gesproken van plan ben om iets te eten of drinken te halen, zet ik het geld wat ik hieraan uit wilde geven apart. Zo bouw ik een klein spaarpotje op en zie ik aan het einde van de maand hoeveel ik heb bespaard.

De afgelopen week

De tweede week zit er alweer op. In de eerste week was ik enthousiast en lukte het me goed om geen kleine uitgaven te doen. De afgelopen week merkte ik dat het mij iets moeilijker afging. In verschillende situaties was ik bijna genoodzaakt om iets te kopen. Oeps. Zo ging ik bijvoorbeeld naar de bibliotheek en was ik vergeten zelf eten mee te nemen. Daarbij is het niet toegestaan om in deze ruimte te eten, dus moest ik op zoek naar een andere oplossing.

Daarnaast waren de mensen om mij heen minder aanmoedigend dan vorige week (sad). Sterker nog, ik had mensen om mij heen die zeiden “Ah joh, je kan toch wel één broodje halen?” Nee, dat kon en mocht niet van mezelf. Je snapt wel dat ik het heel erg met mezelf te doen had. Toen ik uiteindelijk toch niks had uitgegeven, voelde ik me weer goed en was ik trots op mezelf, whoop whoop. Kom maar door met de rest van 2020.

Wat heb ik gedaan?

Ook voor deze week had ik me goed voorbereid: lekkere boodschappen gedaan, opgeschreven wat ik wilde eten en hoeveel ik bespaard heb op mijn kleine uitgaven. Ik kwam erachter dat ik vorige week al €15 had bespaard en deze week kwam ik ook op dit bedrag uit. Van dit geld kan ik al boodschappen doen voor een paar dagen, chill. Dit goede voornemen doet veel goeds voor mijn portemonnee, yay.

Iedere ochtend stond ik weer vijf tot tien minuten extra in de keuken om mijn lunch voor die middag te maken. Ik merk dat ik het best leuk vind om mijn lunch te maken en wilde het eigenlijk gelijk al opeten. Op een werkdag merk ik wel dat ik tussen de ochtend en de lunchtijd en na de lunch tot het einde van de dag trek had. Om deze reden kocht ik in de supermarkt extra fruit en wat muesli repen die ik meenam. Zo kon ik deze opeten in plaats van een Kinder Bueno uit de automaat te halen (hoewel ik daar wel veel meer zin in had).

Hoe voel ik mij mentaal?

Na deze tweede week voel ik me iets minder goed dan na de eerste week. Ik merk dat ik veel vaker zin had om iets kleins te kopen en het was daarom zwaarder om de week door te komen. Ondanks dit sta ik er nog wel positief in, want ik voel me wel nog steeds goed als ik niks heb uitgegeven. Doordat anderen mij ook proberen over te halen iets te kopen, was het deze week wel moeilijker. Ik zat af en toe in een behoorlijke tweestrijd, waardoor ik me niet per se goed voelde.

Omdat ik nog wel geld wil besparen, ben ik nog genoeg gemotiveerd om door te gaan met dit voornemen. Daarnaast hoop ik dat ik dit voornemen ook kan doorzetten naar de rest van 2020. Misschien kan ik met mijn bespaarde geld uiteindelijk wel een auto kopen?

Reageer op artikel:
NSMBL Goede voornemens challenge: week 3 | Geld besparen
Sluiten