Carolina van Vugt
Carolina van Vugt Love & Life 14 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Good vibes only! 10 manieren waarop je gelukkiger kunt leven

We willen natuurlijk allemaal wel de hele tijd een vrolijk en gelukkig persoon zijn, maar dipjes horen nu eenmaal bij het leven. Merk je dat je de afgelopen tijd een beetje cranky bent? En mag je van jezelf wel wat beter in het leven staan? Lees dan vooral verder.

Er zijn namelijk altijd dingen die je zelf kunt doen om je in het algemeen gelukkiger te voelen en ze kosten niet eens heel veel moeite. Hopelijk kunnen de volgende 10 manieren ook jóu helpen. Good vibes only!

1. Weet dat jij controle hebt over je eigen geluk.
Volgens de wetenschap is 50 procent van ons geluk afhankelijk van genetische factoren, 10 procent van onze omgeving (zoals relaties, werk en gezondheid) en de overige 40 procent van de activiteiten die wij bewust kiezen om aan deel te nemen. Als je simpelweg beseft dat je jouw geluk dus voor een groot deel in eigen handen hebt, heb je de eerste stap naar een gelukkiger leven al gemaakt.

2. Kies specifieke activiteiten.
De resultaten van verschillende geluksexperimenten tonen aan dat mensen die specifieke plannen maken – inclusief een activiteit, een tijd en mensen – de gelukkigste mensen zijn. Kies dus een activiteit uit die je al graag wilde doen met iemand, zoals die ene hotspot uitproberen, en zet deze in je agenda.

3. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.
Je hebt dit riedeltje vast wel vaker gehoord, maar hij slaat ook daadwerkelijk ergens op. Studies hebben namelijk aangetoond dat mensen die een activiteit ondernemen met iemand anders – of dat nou een ouder, partner of vriend is – gelukkiger zijn dan iemand die alleen een activiteit onderneemt. Sleep dus de volgende keer gewoon je beste vriend(in) mee als je iets gaat doen.

4. Ga sporten!
Het is belangrijk om genoeg te sporten als je gelukkiger wilt worden. Diverse studies hebben laten zien dat mensen die regelmatig sporten, gemiddeld 20 procent gelukkiger zijn. Dit komt omdat – zoals je misschien wel weet – je brein endorfine aanmaakt wanneer je sport, en daar krijg je een blij gevoel van. Alleen al een half uurtje lopen per dag, kan een groot verschil maken.

5. Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt.
Volgens onderzoek is het zo dat mensen met een tekort aan slaap, negatieve gedachtes beter herinneren dan positieve gedachtes. Zorg er dus voor dat je op tijd naar bed gaat of probeer een powernap in te lassen ergens op de dag.

6. Omring jezelf met positieve mensen.
Jawel dames, onderzoek toont aan dat geluk aanstekelijk is. Als jij jezelf omringt met positieve, gelukkige mensen, dan zal je zelf ook gelukkiger worden. Laat negatieve personen dus geen plekje innemen in jouw leven.

7. Ontwikkel nieuwe gewoontes.
Wanneer je nieuwe gewoontes ontwikkelt, ben je in feite je brein aan het vernieuwen. Als jij dus focust op het ontwikkelen van positieve nieuwe gewoontes, dan zul je een positievere denker worden, wat bijdraagt aan je geluk. Daag jezelf eens uit om elke dag iets positiefs te doen. Ga bijvoorbeeld 10 minuutjes mediteren of schrijf 3 dingen op waar jij gelukkig van wordt. Je zult merken dat je je op den duur gelukkiger zult voelen.

8. Help anderen.
Anderen helpen maakt niet alleen hen, maar ook jezelf gelukkiger – zeker op de werkvloer. Wanneer je bijvoorbeeld een collega trakteert op lunch of helpt met een taak, zou je volgens onderzoek 10 keer meer betrokken zijn bij je baan én daarnaast 40 procent meer kans hebben op promotie. En wie wordt daar nou niet gelukkig van?

9. Seks er op los.
Dit moet wel de makkelijkste manier zijn om gelukkig te worden. Volgens verschillende studies maakt seks je namelijk gelukkiger. De kans dat mensen die regelmatig wat actie hebben in de slaapkamer een hoog geluksniveau aangeven, is namelijk 55 procent groter. Ook één keer per week seks hebben, maakt deze kans al 44 procent groter – meer is niet eens per se ‘nodig’.

10. Word wakker met zin in de dag.
Als je ‘s ochtends wakker wordt, probeer dan zin te krijgen in de dag die voor je ligt. Denk aan de leuke dingen die je gaat doen, en vermijd het om direct je inbox te checken op taken die je te wachten staan. Je zult merken dat je uiteindelijk gedurende de dag ook vrolijker bent. Nu nog even de dag vullen met één van bovenstaande activiteiten, en je kunt je geluk niet meer op.

7 Kleine fouten die je geluk wegnemen (en hoe dit te voorkomen)

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.