Josca
Josca Love & Life 15 apr 2017

Guess what? Alleen al door geld aan te raken, word je egoïstischer

Heeft het bestaan van geld mensen egoïstischer gemaakt? Er zijn inmiddels verschillende onderzoeken uitgevoerd die het verband tussen geld en het gedrag van mensen beschrijven. Eén daarvan werd gepubliceerd in Scientific American en dit lijkt een stapje verder te gaan: uit het onderzoek bleek namelijk dat zelfs kinderen van 3(!) jaar al minder behulpzaam worden zodra ze geld hebben aangeraakt!

Voor het onderzoek werden vijf experimenten uitgevoerd, waarin kinderen deelnamen tussen de 3 en 6 jaar, in Polen en de Verenigde Staten.

In het eerste experiment, dat plaatsvond in Polen, moest één groep met kinderen van 3 jaar oud muntjes en geldbiljetten sorteren, terwijl de andere groep knopen en post-its sorteerde. Hierna moesten de kinderen naar een aparte kamer, waarin één van de researchers ze vroeg of ze wilden helpen met dingen klaarzetten voor het volgende kind waar ze een testje mee uit wilde voeren.

De kinderen moesten vervolgens zoveel mogelijk rode krijtjes verzamelen uit een doos in de hoek van de kamer. De groep kinderen die geld gesorteerd had, was aanzienlijk minder behulpzaam en stopte er al gauw mee, in tegenstelling tot de andere groep.

In een ander experiment, dat uitgevoerd werd in de Verenigde Staten, mocht een groep kinderen van tussen de 3 en de 6 jaar oud in een klaslokaal individueel zo lang met een doos met dollars spelen als ze wilden. Aan het begin van het experiment werd expliciet gezegd dat de kinderen het klaslokaal netjes moesten achterlaten, hun stoel moesten aanschuiven en het geld weer netjes terug moesten stoppen nadat ze klaar waren.

In de nieuwe kamer kregen de kinderen twee nieuwe mogelijkheden om te helpen. Zo werden ze eerst gevraagd of ze de materialen klaar wilden leggen voor het volgende kind dat ging spelen. De andere manier waarop ze konden helpen was bij het eindgedeelte van het experiment, waarbij de kinderen tot wel drie stukken speelgoed konden uitkiezen als bedankje voor het deelnemen. Na een keuze gemaakt te hebben, vroegen de researchers of de kinderen een paar van hun stukken speelgoed weg zouden willen geven aan kinderen van een andere school, omdat dat ze blij zou maken.

Wat bleek? Kinderen die langer met geld gespeeld hadden waren egoïstischer, minder behulpzaam en minder gul. Ze lieten het klaslokaal rommelig achter en wilden liever niet helpen om dingen klaar te zetten voor het volgende kind. Daarnaast hielden ze liever meer stukken speelgoed voor zichzelf en wilden het niet weggeven aan andere kinderen.

Hmm, misschien maakt geld ons daadwerkelijk wel een beetje slechter.

Reageer op artikel:
Guess what? Alleen al door geld aan te raken, word je egoïstischer
Sluiten