Guess what? Muziek heeft écht helende krachten

Artsen kiezen in hun OK’s het liefste voor vertrouwde muziek: favoriete nummers, motiverende melodieën. Geen liftmuziek, maar ook zeker niet te afleidend – geen Afrojack in de behandelruimte dus. Volgens de zusters waren de medisch specialisten met vertrouwde muziek beter in staat om hun kalmte te bewaren en een vaste hand te hebben. Dit is ook bevestigd door een onderzoek uit 1994 en uit 2008.

Het meest opvallend is echter wel het effect dat muziek heeft op patiënten. Meerdere onderzoeken laten zien dat patiënten minder angstig zijn als voor en tijdens een operatie naar muziek kunnen luisteren. Tijdens de operatie was hun ademhalingspatroon rustiger – en volgens Zeev Kain, anesthesist bij Yale, hadden ze ook beduidend minder pijnstillers nodig. Een onderzoek van Yale liet zien dat, in de gevallen dat patiënten de controle hadden over hun eigen anesthesie – ja, dat gebeurt soms – ze minder medicatie gebruikten als ze naar muziek luisterden. Ze konden de pijn dan dus beter aan.

Kalme artsen en relaxte patiënten: de ideale omstandigheden voor een succesvolle operatie. En die helende krachten waar we het eerder over hadden? Patiënten genezen na de operatie thuis ook sneller en geven bovendien hogere tevredenheidsscores over de gehele operatie. Het ultieme bewijs dat muziek kan genezen.

Reageer op artikel:
Guess what? Muziek heeft écht helende krachten
Sluiten