Even op zolder kijken – Het allereerste Harry Potter boek is voor een recordbedrag verkocht

Je zou het niet zeggen, maar mensen hadden in eerste instantie niet zo veel vertrouwen in J.K Rowlings plannen voor Harry Potter. Na vele pogingen had ze eindelijk een uitgever gevonden die er wel geld in wilde steken. Toch kwamen er aanvankelijk slechts vijfhonderd exemplaren uit van het eerste boek.

De eerste Harry Potter

Dan hebben we het over Harry Potter en de Steen der Wijzen. De helft van die vijfhonderd exemplaren werden verstuurd naar bibliotheken in Engeland. Gelukkig was er één slimme fan van het eerste uur die besloot om het boek direct in een koffer op te bergen.

Nu, meer dan twintig jaar later, is dat exemplaar in perfecte staat uit die koffer gehaald en geveild. Drie keer raden hoeveel het opleverde. Maar liefst 50.000 (!) dollar. Eigenlijk was de familie die het boek in zijn bezit had, de Lancashires, van plan om het boek niet te verkopen en in de familie te houden als erfstuk.

Bron: HANSONS AUCTIONEERS

Maar ja, de bedragen die ze om zich heen hoorden waren toch net iets te aanlokkelijk. Een andere eerste editie werd onlangs verkocht voor 31.000 dollar, en later ging een ander exemplaar zelfs voorbij de 50.000 dollar. Veel meer dan waar mensen voorheen op rekende: maximaal zo’n 25.000 dollar.

Niet zo gek

Al met al, inclusief belasting en andere kosten, is er uiteindelijk 62.788 dollar betaald voor het boek. Dat komt neer op zo’n 57.040 euro. Niet verkeerd voor een boek. Volgens het veilinghuis in kwestie zag het exemplaar eruit alsof het “nog vandaag van de persen is gerold.” Sterker nog, experts verwachten dat er geen exemplaren bestaan die op deze manier nog in nieuwstaat te vinden zijn.

Daarmee is het prijskaartje van 50.000 dollar niet eens zo heel gek. Het is immers het begin van een miljardenfranchise. Films, games, een toneelstuk en bergen aan merchandise: er zijn weinig franchises die jaarlijks meer opleveren dan Harry Potter. Als je daar het startpunt van kan bezitten, in zijn meest gave vorm, dan is 50.000 dollar opeens een koopje. Wij zouden zo’n bedrag in ieder geval niet snel neerleggen voor een boekje.

Dit artikel verscheen voorheen op Manners.nl.

Manners

Reageer op artikel:
Even op zolder kijken – Het allereerste Harry Potter boek is voor een recordbedrag verkocht
Sluiten