Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 14 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Het antwoord op alle vragen die je hebt over herbruikbaar maandverband

Ook de menstruatie-industrie maakt stappen richten een duurzamere business. Dat is goed, want maandverband en tampons verslinden wij vrouwen als een malle. Toch klinkt het een beetje gek en vooral heel onhygiënisch, dat herbruikbare maandverband. Wij vertellen je alles wat je erover wilt weten.

Als duurzaam alternatief van de tampon, is er natuurlijk de menstruatiecup. Maar wij – en gelukkig veel anderen – begrijpen dat niet iedereen zin heeft in zo’n ding. Daarnaast is het ook beter voor je lichaam om tampons en maandverband af te wisselen. Iedereen die graag zijn steentje bijdraagt aan onze planeet, kan tegenwoordig kiezen voor herbruikbaar maandverband.

Twijfels bij herbruikbaar maandverband

We zien dat organische tampons de afgelopen tien jaar erom populair zijn geworden, en dan hebben we het nog niet eens over de menstruatie cup. Duurzaam menstrueren is dus een ding, maar is herbruikbaar maandverband wel hygiënisch?

In principe wel, je wast het maandverband namelijk gewoon na gebruik.  Toch is het aan iedereen zelf om te bepalen of je het een fris idee vindt en of je graag jouw maandverband wast. Herbruikbaar maandverband is in de meeste gevallen gemaakt van katoen en flanel, hoeveel lagen het heeft bepaalt hoe absorberend het is. En hoewel het misschien klinkt als een bulky geheel, zijn deze maandverbanden niet dikker dan de gewone.

Slide ??➡️➡️?? เลื่อน ??➡️➡️?? Puzzy Power Pad ผ้าอนามัยแฮนด์เมด ซักได้ ✂️?♻️? สนใจสินค้า สอบถามเพิ่มเติม หรือสั่ง custom made ได้ที่ www.facebook.com/puzzypowerpad Line id : puzzypowerpad น่ารัก – ซักง่าย – ใส่สบาย – ไร้สารเคมี – ดีต่อสุขภาพ – ไม่ทำลายสิ่งแวดล้อม #clothpads #ecoperiod #clothmenstrualpads #mamapad #ผ้าอนามัยซักได้ #handmade #ผ้าอนามัยแฮนด์เมด #ditchthedisposables #ผ้าอนามัยไม่แพ้ #ผ้าอนามัยจากผ้า #ผ้าอนามัยน่ารัก #ผ้าอนามัยรักษ์โลก #ผ้าอนามัยเพื่อสุขภาพ #ผ้าอนามัยแฟชั่น #ผ้าอนามัย #แผ่นรองอนามัย #pantyliner #เมนส์ #ทำเองขายเอง #reusableperiodpads #reusablesanitarypad #greenyourperoid #reusablemenstrualpads #reusables #rupms #puzzypower #puzzypowerpad #puzzypowerclothpad #handmadeclothpad #ประจำเดือน

10 Likes, 0 Comments – Puzzy Power Cloth Pad (@puzzypowerpad) on Instagram: “Slide ??➡️➡️?? เลื่อน ??➡️➡️?? Puzzy Power Pad ผ้าอนามัยแฮนด์เมด ซักได้ ✂️?♻️? สนใจสินค้า…”

Hoe was je het?

Goed, op een gegeven moment komt het punt dat jij met bebloede maandverbandjes zit, die weer schoon moeten worden. De bedoeling is dat je ze met de hand wast of in de wasmachine, beide is mogelijk.

We geven eerlijk toe, heel gemakkelijk is het niet. Je verwisselt ze regelmatig, maar omdat je ze opnieuw gebruikt gooi je ze niet weg. Het is dus handig om iets van een tas of zakje bij je te dragen waar je de gebruikte lapjes in bewaard. Jep, je moet heel wat over hebben voor de aardbol.

Mooie kleuren inlegkruisjes uitgekozen door K. #wasbarewattenschijfjes #wasbareinlegkruisjes #zerowaste #ecofemme #lanaluna

16 Likes, 1 Comments – Annemieke (@lanaluna.nl) on Instagram: “Mooie kleuren inlegkruisjes uitgekozen door K. #wasbarewattenschijfjes #wasbareinlegkruisjes…”

Dus is het wel realistisch?

Ja, als bereid bent er een beetje moeite voor te doen. Op dagen dat je thuis bent is het niet veel meer gedoe dan met normaal maandverband. Op dagen dat je aan het werk of aan het reizen bent is het een ander verhaal.

Wat we veel zien, is dat vrouwen op relaxte dagen het herbruikbare maandverband gebruiken en op werkdagen de normale variant of een menstruatiecup. Alle kleine beetjes helpen, dus zelfs als jij af en toe herbruikbaar maanverband gebruikt, draag jij je steentje bij.

Zijn er risico’s aan verbonden?

Aan een tampon en de menstruatiecup hangt het risico van TSS, oftewel de tamponziekte. Bij het gebruik van herbruikbaar maandverband heb je dit risico niet, omdat het geen inwendig product is. Dit betekent niet dat je het lang laat zitten, vervang het verband regelmatig. Anders loop je namelijk wel het risico dat je doorlekt en dat je het gaat ruiken, worst case scenario. 

Waar koop je het?

Er zijn ontzettend veel soorten herbruikbaar maandverband te koop. Van dik tot dun en van groot tot klein. Merken als Vitamins, Ella’s en Eco De Femme produceren dit soort wasbare maandverbanden. Het kost iets meer dan je gewend bent, maar uiteindelijk bespaart het geld.

Vies is het zeker niet, dat mogen we inmiddels wel zeggen. Het verschilt per vrouw of ze bereid is haar maandverband te wassen. Is dit voor jou geen probleem? Dan moedigen we je alleen maar aan om over te stappen op dit verband. Het is in tijden als deze fijn dat er steeds meer nagedacht wordt over duurzaamheid.

Als jij dit onderwerp interessant vindt, dan is dit artikel over duurzaam shoppen ook wel wat voor je.

Glamour UKKatoen en Ko

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Het antwoord op alle vragen die je hebt over herbruikbaar maandverband
Sluiten