Deze 4 dingen gebeuren met je brein als je kerstmuziek hoort

Elk jaar is het weer zover: al in september leggen supermarkten hun schappen vol met pepernoten en zodra het november wordt, worden straten volgehangen met kerstversiering en schakelen winkels over op hun Kerst-playlist. Dat kun je leuk vinden (??) of niet. Maar, hoe je het ook wendt of keert, het doet iets met je.

En wat blijkt? Die hele kerstsfeer doet dus écht iets met je. Het zet namelijk allerlei processen in die hersenpan van je in werking. Dus, hater of lover, dit is de invloed die kerstmuziek op je hersenen heeft.

1. Het stimuleert het ‘kerstcentrum’ in het brein

Hoe bizar het ook klinkt, je brein kent dus een heus ‘kerstcentrum’. Dit gebied reageert op situaties die het kerstgevoel naar boven brengen, zoals kerstmuziek en de geur van kerstbomen. Dit blijkt uit een onderzoek dat in 2015 in Kopenhagen werd uitgevoerd. De conclusie van het onderzoek?
“There is a “Christmas spirit network” in the human brain comprising several cortical areas.” Dit gebied wordt aanzienlijk meer geactiveerd bij mensen die positief tegenover kerst staan, dan mensen die geen kerst vieren of er neutraal tegenover staan.
“This network had a significantly higher activation in a people who celebrate Christmas with positive associations as opposed to a people who have no Christmas traditions and neutral associations.”

Waar dat kerstcentrum dan ligt, is niet precies te zeggen. Het bestaat namelijk uit verschillende onderdelen in de hersenen, die geactiveerd worden wanneer je ‘het kerstgevoel’ krijgt. Deze hersengebieden zijn weer verbonden met onder andere zintuigen en beweging, en hoe we bepaalde stimuli (zoals kerstmuziek) interpreteren.

2. Je brein houdt van herhaling

Waarom kunnen we maar niet stoppen met luisteren naar Let It Snow, hoe vaak we hem ook horen? Het blijkt dat de herhaling in kerstmuziek ons bevalt. Als we nieuwe muziek horen, probeert ons brein dat direct in een hokje te plaatsen met muziek die we al kennen.

Of we deze muziek kunnen waarderen, hangt ervan af of we de patronen ervan kunnen herkennen. Het geval bij kerstmuziek is dat we de patronen precies herkennen als een popliedje. En hoe vaker dat liedje wordt afgespeeld, hoe beter je hersenen het in een hokje kunnen plaatsen, en hoe prettiger we het vervolgens vinden.

3. Maar wel tot op zekere hoogte

Iedereen die ooit in een winkel, een supermarkt of andere plek met een standaard afspeellijst heeft gewerkt, zal het waarschijnlijk niet eens zijn met het bovenstaande punt. Dat is begrijpelijk. Er is namelijk ook een punt waarop het te veel kan worden voor je hersentjes. Dat komt omdat je brein de muziek op een gegeven moment zo vaak heeft gehoord, dat het er op een gegeven moment klaar mee is. Na deze overload aan kerstmuziek kan je dus een negatief gevoel krijgen bij kerstmuziek die je eerst wél kon waarderen.

Zeker voor mensen die al gestrest worden van de kerstperiode (bijvoorbeeld door geldzaken, werk of een irritante (schoon)familie), kan (een teveel aan) kerstmuziek behoorlijk frustrerend werken. De constante stroom aan vrolijke deuntjes zorgt dan juist voor een toename van stress, in plaats van een vermindering.

4. Je lichaam wil de melodie ‘spiegelen’

De link tussen de muziek die we horen en de emotie die we daarbij krijgen, kan te maken hebben met neuronen in de hersenen die ‘spiegelneuronen’ heten. Deze spiegelneuronen worden actiever als we iemand anders iets zien doen, maar reageren ook op empathie. Ken je dat gevoel dat je krijgt wanneer je een ander pijn ziet lijden? Spiegelneuronen. En deze spelen dus ook een rol in het gevoel dat we van kerstmuziek krijgen.

De emotionele reactie op muziek zoals dansen, meezingen of de speaker kapotslaan, komt dus door deze spiegelneuronen. De emotie en de tonen die we in de muziek horen, worden hierdoor herkend, resulterend in een reactie.

Dus, of je nou niet weet hoe snel je onder een mistletoe moet gaan staan bij de eerste tonen van Last Christmas, of het liefst de hele tent in de fik steekt, je hebt dit allemaal te danken aan dat fijne brein van je.

John Legend lanceert een kerstalbum en hij is al heel snel te beluisteren

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

We mogen dan wel niet je crush zijn, maar we willen wel wekelijks in je inbox sliden.

* indicates required


Bustle

Reageer op artikel:
Deze 4 dingen gebeuren met je brein als je kerstmuziek hoort
Sluiten