Jill Goetschalckx
Jill Goetschalckx Love & Life 12 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Guess what – het vaatdoekje is niet het vieste object in je keuken

Denk je goed bezig te zijn door het vaatdoekje om de dag te verschonen en wekelijks met een verhit hoofd de toiletpot schoon te maken, blijk je toch consistent het meest vieze onderdeel van de keuken te vergeten.

Ben jij zo iemand die in de meest rare poses boven de wc hangt? Nou, die wc-bril komt er écht een stuk beter vanaf dan andere dingen in huis. Zo is een bureau al 400 keer zo vies als een wc. Ook op een handtas, telefoon, deurklink en haarspray wonen duizenden bacteriën. Ja, die tas waar je losse kauwgum in laat slingeren.

Dit is het meest vieze in de keuken

Maar wat is dan het aller-aller-allersmerigst in de keuken? Het vaatdoekje, zou je zeggen. Maar nee, de grote boosdoener is een van je andere meest vertrouwde schoonmaakbenodigdheden: de theedoek. Ja, degene die je gisteravond hebt gebruikt om je borden mee droog te maken en ja, degene waar je stiekem ook even je handen mee afdroogde omdat de handdoeken op waren. Shocking feitje: een theedoek is al gauw 20.000 keer viezer dan een wc-bril. Je theedoek is dus waarschijnlijk het meest vieze in de keuken en hoe heftig dat ook is, blijf ademen, de reden is best logisch.

Waarom is je theedoek zo vies?

Theedoeken gebruik je vooral om je servies mee af te drogen, toch? Schoon servies, want je hebt het net afgewassen of, voor de luxepaarden, het komt net uit de vaatwasser. Daar wordt die theedoek toch niet vies van? Wel dus! Je veegt niet alleen water af, maar ook zeep- en etensresten. En dus ook daarbij behorende bacteriën die zich in de vezels van de doek nestelen – lekker warm. De theedoek is na gebruik vochtig en waar houden bacteriën van? Vocht! Volgens onderzoek heeft het ook te maken met wat je aan het afvegen bent (veel!) en hoe vaak je ze in de was gooit (weinig!).

Voedselvergiftiging

Sommige van die bacteriën op de theedoek, zijn misschien wel de reden dat jij nu ziek op bed ligt. Ze kunnen namelijk leiden tot maagkrampen, koorts, overgeven en voedselvergiftiging. Oeps! Maar gooi niet meteen de handdoek, eh theedoek in de ring. Hoe schoon je theedoek is, hangt van een paar dingen af.

Hoe groter een gezin, hoe meer bacteriën er op de theedoek zitten. Logisch. Hoe slechter de hygiëne in de keuken, hoe meer bacteriën je op de theedoek kunt tellen, als je een microscoop hebt. Ook logisch. Ben je een vleeseter dan is de kans nog groter dat je bacteriën overdraagt op je theedoek: vlees, gevogelte en eieren zijn namelijk vaak een bron van besmetting.

Houd je theedoek schoon

Waar het op neerkomt: gooi je theedoek regelmatig in de was. Volgens sommigen is dat elke dag, anderen zeggen eens per week. En het beste is om theedoeken niet voor andere klusjes te gebruiken dan het drogen van de vaat. Maar waarschijnlijk durf je dat ook niet meer, na dit gruwelverhaal. Dus, houd je theedoek, en de rest van je keuken en huis, schoon.

Elite Daily

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Guess what – het vaatdoekje is niet het vieste object in je keuken
Sluiten