Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

High funtioning anxiety: ook als het je leven niet in de weg zit kan je last hebben van een angststoornis

Zeker een derde van de mensen krijgt op last van anxiety. Dat is best veel, maar gelukkig slijten de paniekgevoelens bij velen ook weer weg. Heb je last van paniekaanvallen, maar kan je wel gewoon nog jouw dagelijkse taken uitvoeren? Maak dan kennis met high functioning anxiety. 

High functioning anxiety is nog geen officiele diagnose, toch herkennen veel mensen zich in deze angststoornis en dit is hoe je ermee om kan gaan.

High funtioning anxiety: ook als het je leven niet in de weg zit kan je last hebben van een angststoornis

High functioning anxiety is een term voor iemand die op hoog niveau functioneert met een angststoornis. Dit komt tot het punt waarop de anxiety het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren niet in de weg staat. Wanneer je angst ervaart kan dat verschillende gevoelens opwekken, zoals freezing, moeheid of juist extreme energie. Veel mensen gebruiken die energie om door te gaan met hun dagelijkse taken, maar ook dat is niet altijd even gezond.

”High-functioning anxiety has a tendency to propel you forward,” and it can give you a boost of energy rather than be debilitating, such as generalised anxiety. Instead of being frozen by fear or unable to carry out tasks, “their fear almost is a source of energy as it might create lots of adrenaline the same way stress does in our bodies” vertelt dokter Nina Westbrook.

Het gevaar van high functioning anxiety is dat het vaak ongezien gaat, omdat er voor de buitenwereld geen duidelijke signalen zijn.

Signalen van high functioning anxiety

Omdat er geen duidelijke richtlijnen of diagnose zijn voor high functioning anxiety, kunnen de symptomen per persoon verschillen.

Sommige symptomen die mensen met high functioning anxiety kunnen ervaren zijn: te veel praten, overdenken, slapeloosheid, prikkelbaarheid, razende gedachten, emotionele en fysieke vermoeidheid, voortdurend piekeren, drugs- en/of alcoholgebruik, aanhoudende angst, het onvermogen om grenzen te stellen en nee te zeggen, het onvermogen om present te zijn en te genieten van ervaringen, lichamelijke symptomen zoals misselijkheid, hartkloppingen, migraine, maagproblemen en hoge bloeddruk.

Wat doe je tegen deze gevoelens?

Klinkt dit voor jou bekend? Dat is al een belangrijk signaal. Volgens Dr. Westbrook is het herkennen dat er iets aan de hand is de grootste stap. Dit betekent volgens haar ook meteen dat als jij hier last van ervaart, dat dit een mooi moment is om daar de juiste hulp voor te zoeken. Een eventuele therepeute kan je helpen met het verklaren van de gevoelens.

Heb je het gevoel dat angsten je overnemen? Dan werken dingen als tekenen, journalen of sporten volgens Dr. Westbrook. Activiteiten waar jij je even helemaal op kan focussen en die helpen met het verwerken van gevoelens.

Dagelijkse lichaamsbeweging kan helpen om stress en angst te verlichten, zowel fysiek als emotioneel. Schrijven, tijd doorbrengen met familie, mediteren, en consequent zijn met een self-care routine zijn ook andere manieren om je angst te beheersen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.