Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann | LinkedIn Fashion 28 september 2020

Zien – Dit waren de highlights van Milan Fashion Week

Afgelopen week was het tijd voor Milan Fashion Week. Waar de front rows van de shows in februari nog helemaal vol zaten, was het nu vooral digitaal of met afstand. Toch lieten de Italiaanse modehuizen zien dat er ruimte is voor hoop en inspiratie, met prachtige creaties tijdens de modeweek.

We zagen de eerste samenwerking tussen Raf Simons en Miuccia Prada, de persoonlijke shows van Fendi en Max Mara en de terugkeer van Versace. Dit waren de highlights.

1. Raf Simons x Miuccia Prada

Niet alleen de Italiaanse Miuccia Prada, ook de Vlaamse Raf Simons staat vanaf april dit jaar aan het roer van Prada. Daarom werd de show van Prada tijdens Milan Fashion Week misschien wel de belangrijkste ooit. Het resultaat van de samenwerking was op 24 september voor het brede publiek te zien.

Helaas geen uitbundige show, maar wel genoeg om van te smullen. Prada presenteert een geheel nieuwe collectie met elementen die hun succes hebben gemaakt: zwart nylon en het driehoekige Prada-logo. Fun fact: alle modellen in de show liepen tijdens Prada hun eerste catwalk-show ooit.

2. Fendi

Wederom een show om naar uit te kijken: de laatste collectie van Silvia Venturini Fendi werd geshowd tijdens Milan Fashion Week. En het begon al goed: uitnodigingen kwamen in de vorm van Fendi-pasta met hét pastarecept van Silvia Venturini Fendi’s grootmoeder.

Dan de show: het was live, er was een socially distant front row met sterren als Paul Mescal, Rita Ora en natuurlijk aankomend designer Kim Jones. Jones vervangt daarmee de overleden Karl Lagerfeld als womenswear designer voor Fendi. Toch was de laatste collectie van Silvia Venturini Fendi er een om van te smullen: veel lichte kleuren, lange jurken en jassen, puffers en mooie silhouetten. En natuurlijk kwam het oude vertrouwde Fendi-logo terug in de vorm van roze en babyblauwe accenten.

milan fashion week
milan fashion week
milan fashion week
milan fashion week

3. Max Mara

Ook Max Mara kwam met een live show tijdens Milan Fashion Week. De show werd gehouden in de binnenplaats van Pinacoteca di Brera, een Italiaanse kunstschool en gallerie in Milaan. Voordat de show begon vertelde Ian Griffiths, creative director van Max Mara, over de collectie.

“We started designing this collection at the beginning of lockdown. And it was a shot in the dark, because we had no idea at all if it would ever be produced or shown. Because I’d already started going through my library, and realized that I have almost a ridiculous amount of books about the Renaissance, my love for these painters was a starting point.” Het gevolg? Beige tinten, camelkleurige jassen en wederom babyblauwe accenten.

4. Versace

Modehuis Versace kwam met een live show zonder publiek, alleen personeel mocht het bijwonen. In de ingebeelde ruïnes van Atlantis stroomden waterstromen langs de geprojecteerde muren, geheel in thema. Donatella Versace ging voor de collectie terug naar Gianni Versace’s ‘Trésor de la Mer’-collectie voor het voorjaar van 1992. Oceanische sferen, zeesterren, koraal en zeeschelpen werden als motieven op de stukken geborduurd.

Een volledig nieuwe collectie die zo dicht bij de roots van het merk ligt. Voor Donatella was de collectie een uitdaging en was het vooral haar bedoeling om mode betekenis te geven op een historisch moment als dit. Ze omschreef de collectie dan ook als “an upbeat soul”. Nederlandse topmodellen Jill Kortleve en Imaan Hammam liepen mee, evenals nog twee plussize-modellen. Wij willen alles – maar dan ook écht alles – hebben.

5. Valentino

Als laatste was het de beurt aan modehuis Valentino, zij sloten Milan Fashion Week gisteren af. Pierpaolo Piccioli showde zijn Valentino-collectie voor de eerste keer in Milaan. Hij betuigde daarmee steun aan de Italiaanse modewereld en ruilde Parijs in. Ook koos niet hij voor sierlijke Parijse stukken maar voor de krachtige industriële rauwheid van Fonderie Macchi uit 1936.

Piccioli koos daarom ook een gedurfde, industriële locatie voor de show. “I focused on working more on Valentino’s identity than on its aesthetics. Fashion for me is a way to talk about the values that matter today. The true acceptance of diversity. Tolerance and kindness. This is the world I want to tell through my work as a designer,” vertelt hij.

Blouses, korte pakken en blazers werden zowel voor mannen als vrouwen ontworpen. Van minimale maar kleurige looks werden we meegenomen naar avondstukken a la Valentino. Verfijnde vormen, kaftans en cape-jurken, vloeiend in een rauwe ruimte. Als kers op de taart zong zanger, songwriter en producer Labrinth zijn hits tijdens de show.

milan fashion week
milan fashion week
milan fashion week

Nu is het de beurt aan Parijs.

Reageer op artikel:
Zien – Dit waren de highlights van Milan Fashion Week
Sluiten