Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Love & Life 3 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

4x belangrijke dingen die je moet weten voor je allereerste HIIT-les

HIIT is lit, dat is wel duidelijk. De intensieve intervaltraining is mega populair en effectief. Het enige nadeel: tijdens de workout ga je kapot. Ga jij voor het eerst naar een HIIT-les? Deze dingen moet je weten voor je eerste lesje.

We weten niet hoe het met jullie zit, maar wij waren enorm zenuwachtig voor onze eerste keer HIIT. We hadden verhalen gehoord over de intensieve training en waren stiekem best wel geïntimideerd. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Tips eerste keer HIIT

Als je dit artikel leest is de kans groot dat je weleens van High Intensity Interval Training (HIIT) hebt gehoord. Sterker nog, waarschijnlijk overweeg je om voor de eerste keer naar een lesje te gaan. Lekker bezig. De intense en dynamische trainingen zijn de perfecte manier om snel veel calorieën te verbranden. Heftige krachtinspanningen die afgewisseld worden door korte pauze zorgen ervoor dat je metabolisme versnelt en die calorietjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Klinkt goed, maar alles met de woorden high intensity is ook een beetje intimiderend. Als jij het ook spannend vindt om voor de eerste keer naar een les HIIT te gaan, lees dan deze tips.

1. Je hoeft niet meteen all-in te gaan

Geloof ons als we je vertellen dat het lijkt alsof ie-de-reen er vol voor gaat tijdens zo’n les. Dat is ook zo, maar iedereen doet dit op z’n eigen manier. Dwing jezelf niet om de eerste keer helemaal mee te kunnen met de rest van de groep. Zoals de naam van de workout doet vermoeden, zijn de lessen nogal intens.

Als je normaal gesproken niet enorm veel sport, is het verstandig om van te voren een beetje te oefenen met de trainingsmethode. Ga naar de sportschool en probeer op je eigen niveau interval-trainingen te doen. Op die manier bereid je je lichaam alvast voor op de manier van sporten tijdens zo’n les. Je zal merken dat als je een beetje voorbereid de zaal binnenstapt, je veel minder zenuwachtig bent.

???TAG YOUR PARTNER IN THIS INTENSE & SWEATY FULL BODY HIIT WORKOUT ??? – ?ANNOUNCEMENT: OUR FREE OCTOBER WORKOUT CALENDARS ARE LIVE: -Full Body Fat Loss -Abs & Core -Butt Lift & Toned Thighs -Muscle Builder www.MrandMrsMuscle.com – ?The Follow along to this workout will be on YouTube.com/mrandmrsmuscle tonight Hit the bell icon? to be notified when it drops ? – VIDEO KEY: MUSCLES WORKED ? RED = Primary Muscles ? BLUE = Secondary Muscles —- ✔️ LOW IMPACT MODIFICATIONS ✔️Warm up via YT ? — MAIN WORKOUT Weights used: 5kg & 8kg — Song: Matafaka – Remix — ?4 Rounds? Rest: 10s after each exercise —– 1️⃣ Military Plank Reverse Arm Circle 2️⃣ Goblet Squat Heel Click 3️⃣ Wide Mountain Climber Squat Thrust 4️⃣ Step Jack Hammer Press — ⚠️Need a slightly less intense version? — Try: 3-4 Sets // 10-12 Reps // 45-60s Rest — . . . #partnerworkout #fitcouple #fitness #fitnessinspo #fitspo #cardioworkout #cardio #cardiohiit #hiit #fatburningworkout #sweat #weightlossworkout #fitnesscouple #mrandmrsmuscle #workout #wod #workoutroutine #fullbodyworkout #workoutmotivation #fitsporation #fitnessmotivation #homeworkout #workoutathome #workoutanywhere #bodyweightworkout #bodyweighttraining #couplegoals #workoutinspo #igfitness

14.8k Likes, 301 Comments – MrandMrsMuscle (@mrandmrsmuscle) on Instagram: “???TAG YOUR PARTNER IN THIS INTENSE & SWEATY FULL BODY HIIT WORKOUT ??? – ?ANNOUNCEMENT: OUR FREE…”

2. Neem pauze’s – ook als je de enige bent

Het is je eerste keer HIIT en je bent al een enorme badass omdat je bent op komen dagen. Zoals we hierboven al zeiden is het normaal dat je niet de eerste keer mee komt met de rest van de (ervaren) groep. Tijdens deze intense workout is het logisch dat je even op adem moet komen. Gun jezelf die momenten dus, ook wanneer de rest van de groep geen pauze’s neemt.

Sommige instructeurs houden rekening met korte pauze’s om water te drinken en sommigen…niet. Als je in een les bent waarin de instructeur niet van plan is om je een adempauze te geven, moet je ‘m zelf nemen. Liever dat dan dat je KO gaat omdat je hartslag te snel gaat.

3. Je bent niet de enige

Tijdens onze eerste HIIT-les waren we ervan overtuigd dat we de enigen waren die af en toe even onze ademhaling (lees: panisch gehijg) onder controle moesten krijgen. Toch is dat niet zo. Er zijn altijd mensen die net zo nieuw zijn in deze wereld als jij die ook geen twintig burpees achter elkaar kunnen doen.

Weet dat je nooit de enige bent, ook al lijkt het wel zo. Tijdens deze lessen (en tijdens elke workout) is het belangrijk om alleen op jezelf te focussen. Het gaat uiteindelijk om jouw workout en als jouw lichaam een korte pauze nodig heeft, neem je die. We garanderen je dat de rest van de groep ook pijn heeft en naar adem hapt.

4. Het is geen competitie

Dat brengt ons meteen naar het volgende belangrijke punt. Een HIIT-les is geen competitie. Dat de persoon naast je probleemloos dertig burpees doet, betekent niet dat jij dat ook moet kunnen. Meet je niet aan anderen, daar voel je je alleen maar ellendig door.

Je hebt al gewonnen de seconde dat je de zaal binnenliep en dat is ook het gevoel dat je achteraf moet hebben. Als jij tijdens je eerste les niet verder komt dan vijf squads, dan is dat zo en dan heb je er vijf meer gedaan dan normaal. Lekker bezig. Je bent een badass omdat je bent komen opdagen en omdat je aan jezelf werkt. Dat is alles wat telt.

Bustle

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
4x belangrijke dingen die je moet weten voor je allereerste HIIT-les
Sluiten