Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 5 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

WTF – Een hittegolf maakt je blijkbaar ‘dommer’

Het is warm. Nee, het is heet. De hitte van de afgelopen weken heeft ons allemaal volledig in de ban. Je beweegt wat langzamer, je eet andere dingen en je wordt dommer. Sorry, wat?! Jep, blijkbaar word je letterlijk dommer door een hittegolf.

Dommer door hittegolf

Aangezien het in Nederland zo ongeveer drie dagen per jaar lekker weer is, hebben we al onze jurkjes en rokjes al aangehad. Het mag dus wel weer ietsjes afkoelen. Maar dat zit er helaas niet in, met een hittegolf op komst. Maar bereid jezelf voor, grote kans dat je minder scherp bent tijdens deze hitte.

Volgens een onderzoek van Harvard University (en dan weet je dat het klopt) maakt extreme hitte mensen dommer. Een recent onderzoek van de Amerikaanse universiteit laat zien dat je brein dertien keer langzamer werkt tijdens hitte.

In 2016 was er in Boston een hittegolf. Wetenschappers hebben 44 studenten onderzocht die daar toen woonden. De helft van deze mensen wonen in een huis zonder airco (kun je het je voorstellen?!) en de andere helft mét airco. Het onderzoek duurde twaalf dagen.

Het resultaat? Degene die zonder airco woonden presteerden dertien procent slechter op geheugentests dan de andere helft. Als dat er niet voor zorgt dat je je airco een goede knuffel geeft straks, weten wij het ook niet meer.

Waarom nu?

De hoofdonderzoeker Jose Guillermo Cedeño-Lauren legt uit waarom dit niet eerder bekend is gemaakt: “Most of the research on the health effects of heat has been done in vulnerable populations, such as the elderly, creating the perception that the general population is not at risk from heat waves.”

Dit onderzoek wordt nu gedaan omdat er voorspeld wordt dat er in veel landen meer hittegolven gaan komen. Dus ook in Nederland. Daarom is het belangrijk om de risico’s van verschillende groepen mensen te onderzoeken. Bereid je voor op foundation die van je gezicht smelt, de geur van zweet in het openbaar vervoer en de geur van vuilniszakken die te lang in de zon hebben gestaan.

Oké, dit is kut. Maar aan de andere kant, als iedereen er last van heeft dan valt het misschien wel mee. Verrassend genoeg (not) heeft het internet ook een mening over de hitte. Ben jij ook zo erg aan het struggelen met de hitte? Het voordeel aan de hitte is in ieder geval dat je wel het hele weekend op het strand kan gaan liggen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
WTF – Een hittegolf maakt je blijkbaar ‘dommer’
Sluiten