Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 6 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo beantwoord je de vraag ‘Wat zijn je hobby’s?’ tijdens een sollicitatiegesprek

“Wat zijn je hobby’s en interesses naast werk? Kun je wat vertellen over jezelf?” Help. Wordt die vraag nou echt gesteld tijdens een sollicitatiegesprek? Eerlijk antwoorden kan niet. Wijn drinken en Netflixen gaan je waarschijnlijk niet helpen om die baan te bemachtigen. Waarom besteed je jouw weekend niet met interessantere hobby’s?

Geen zorgen, met een goede voorbereiding weet je precies hoe je het beste op deze vraag kunt antwoorden.

Waarom deze vraag wordt gesteld

De vraag “Wat zijn je hobby’s en interesses?’ voelt misschien een beetje als een vreemde eend in de bijt tussen alle vragen over je ervaring en goede en slechte eigenschappen. En alhoewel de vraag op het eerste gezicht niets met werk te maken heeft, is ‘ie belangrijker dan je misschien denkt.

Je toekomstige werkgever is namelijk niet alleen op zoek naar de meest gekwalificeerde kandidaat, maar ook iemand die binnen het huidige team past. Wat je in je vrije tijd het liefst doet, zegt veel over wie jij bent als persoon en of jij binnen de cultuur van het bedrijf past.

Dit betekent overigens niet dat je vrolijk ‘wijnen en Netflixen’ kan beantwoorden op de vraag wat je hobby’s zijn. Ja, de kans is groot dat de persoon tegenover je dat ook in zijn of haar vrije tijd doet, maar het zegt niets over wie jij bent als persoon. Het is totaal niet onderscheidend en laat je dat nou net willen zijn tussen al die andere kandidaten.

Hobby’s die je kunt noemen

Wat zijn nou hobby’s die je wel zou kunnen noemen tijdens een sollicitatiegesprek? Hobby’s als yoga, hardlopen of fitness laten zien dat je jouw gezondheid serieus neemt. Ook vrijwilligerswerk of het coachen van de F-jes zijn interesses die je best mag noemen. Ze laten zien dat je graag met mensen werkt en graag zorgt voor iemand anders dan jezelf.

Wil je jezelf blijven ontwikkelen? Lees je bijvoorbeeld veel mindset-boeken, luister je veel podcasts, ben je een nieuwe taal aan het leren of doe je graag een cursus? Ook deze hobby’s zetten je in een positief daglicht. Dit laat namelijk zijn dat je leergierig bent.

It goes without saying, maar zorg dat de hobby’s die je noemt ook echt je interesses zijn. Anders val je geheid door de mand. Bij het geven van het antwoord merkt de ander het meteen op als je niet oprecht bent. Wees daarom ook echt niet bang om je persoonlijke hobby’s te delen. Als je dol bent op sudoku’s of borduren en dat echt veel in je vrije tijd doet, vertel dat dan. Het is niet alleen onderscheidend, het vertelt ook dat je het leuk vind om puzzels (oftewel: problemen) op te lossen of creatief bent.

Kijk wel altijd of de hobby of interesse die je noemt aansluit bij de functie waar je op solliciteert. Je kunt namelijk het beste de hobby’s benadrukken die je gaan helpen op de werkvloer. Als uit het gesprek blijkt dat jij heel erg gepassioneerd wordt van mensen (door bijvoorbeeld je vrijwilligerswerk) en je solliciteert op een functie waarbij je amper interactie met anderen hebt, kan een werkgever bepalen dat jij misschien niet de juiste persoon bent voor de baan.

Lees ook: Noem nooit 1 van deze 7 ‘slechte’ eigenschappen tijdens een sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Zo beantwoord je de vraag ‘Wat zijn je hobby’s?’ tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten