Sophie Witlox
Sophie Witlox Beauty 18 apr 2015

Hoe je je huid reinigt met olie én waarom het beter is dan andere producten

De meeste plantaardige oliën bevatten niet alleen vetzuren maar ook antioxidanten. Deze stoffen kunnen je huid soepel en gehydrateerd houden en je huid beschermen tegen zonschade. Ook zitten er in oliën vaak stoffen die kalmerend of ontstekingsremmend werken. Daar komt bij dat er aan 100% plantaardige oliën geen bewaarstoffen hoeven worden toegevoegd, want bacteriën en schimmels voelen zich er niet zo in thuis.

Verrassend genoeg verwijdert olie juist het overtollige talg dat je poriën kunnen verstoppen. Vooral dat laatste is geen eigenschap die je zou toeschrijven aan olie, maar als je producten gebruikt die té goed schoonmaken (en een trekkerig gevoel achterlaten) onze natuurlijke huidoliën van onze huid worden verwijderd. Ons lichaam snapt dan niet wat er gebeurt en produceert extra olie om het gebrek weer te compenseren, resulterend in een huid die alleen nog maar vetter wordt. Zorg wel dat je een olie gebruikt die past bij jouw huidtype.

Voor een zeer droge huid: Rijstolie (Rice Bran Oil)

Rijstolie is met name goed om huidveroudering én pigmentvlekjes tegen te gaan. Rijstolie is een iets dikkere en ‘plakkerige’ olie, maar trekt op den duur goed in. Het heeft gewoon wat meer tijd nodig. Nadat het is ingetrokken blijft er een licht glanzend laagje achter op je huid, wat extra fijn is voor mensen met een hele droge, beschadigde huid.

Voor een gevoelige tot droge huid: Amandelolie

De olie wordt veel verwerkt in huidverzorging, aangezien het de huid voedt en prima werkt tegen droge plekjes en huid irritaties. Amandelolie zit ook nog eens vol met de vitamines A, B1, B2, B6 en E die allemaal heel verzorgend voor je huid zijn. Meng voor de oil cleansing deze olie met een beetje olijfolie of zonnebloemolie, omdat amandelolie erg geconcentreerd kan zijn. Heb je last van donkere plekken onder je ogen? Een paar druppels amandelolie kan donkere plekken lichter maken en ze in de toekomst voorkomen. Gebruik weinig en breng het voorzichtig aan, want de huid onder je ogen is erg gevoelig.

Voor een gemengde tot vette huid: Walnootolie

Walnootolie bevat vooral hydraterende en anti-aging eigenschappen. Walnootolie is een ‘drogende’ olie, wat betekent dat het snel wordt opgenomen door de huid en geen ‘laagje’ achterlaat. Het is daarom een ideale gezichtsolie voor mensen met een gemengde tot vette huid. Walnootolie is en bron vitaminen B, C en E en bestaat voor een vrij hoog percentage uit linolzuur (omega-6) en linoleenzuur (omega-3). Linoleenzuur helpt voorkomen dat er teveel vocht uit de huid verdampt en draagt dus bij aan het hydrateren van de huid.

Voor een vette huid: jojoba olie en tea tree olie

Dit is een redelijk lichte olie die makkelijk opgenomen wordt door de huid en zeer geschikt is voor de wat vettere huid omdat het de poriën niet verstopt en talg als het ware oplost. Door de relatieve hoge concentratie vitamine E en de afwezigheid van onverzadigde vetzuren kan je jojoba olie wat langer bewaren dan de meeste oliën. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jojoba olie ontstekingsremmend, bacteriedodend en UV-beschermend kan werken. Als je last hebt van acne, kun je bijvoorbeeld ook wat druppels tea tree olie toevoegen, omdat deze olie een antiseptische (bacteriedodende) werking heeft.

Hoe werkt het reinigen?
Masseer een paar druppels olie op een droge huid. Lekker langs de zijkanten van je neus en, als je toch bezig bent, kun je meteen die oogmake-up resten verwijderen. Vervolgens pak je een washandje en dit maak je nat onder een hete kraan. Leg het washandje nu 20 seconden op je gezicht (het is meteen een soort stoombehandeling) en verwijder al deppend de olie wanneer het washandje is afgekoeld. Dep je gezicht droog en zorg wel dat alle olie weg is.

Let op!
Voordat je je zojuist aangeschafte crème direct in de prullenbak gooit en verruilt voor een flesje plantaardige olie moet je weten dat er in een goed samengestelde crème veel hogere concentraties werkzame stoffen kunnen zitten dan in dat flesje olie. Gebruik het dus alleen tijdens het reinigen en breng altijd na de oil cleansing een crème aan op je gezicht.

Reageer op artikel:
Hoe je je huid reinigt met olie én waarom het beter is dan andere producten
Sluiten