Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seksualiteit 26 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek onthult: dit is hoe vaak de meeste Nederlanders seks hebben

Seks: we mogen het graag doen en het erover hebben. Maar de frequentie van onze avonturen onder de lakens, wordt niet snel gedeeld. Ben jij benieuwd hoe vaak jouw landgenoten gemiddeld seks hebben? Onderzoek van NousLib en Ipsos* wees het uit.

Ondanks dat er in het onderzoek een verband wordt gelegd tussen meer seks en een betere mentale gezondheid, willen we je ook meegeven dat het vooral belangrijk is om seks te hebben op een moment dat goed voelt. De volgende cijfers zijn een gemiddelde en geen maatstaf om naar te streven.

Dit is hoe vaak Nederlanders gemiddeld seks hebben

De helft van de Nederlanders heeft maandelijks seks, terwijl een kwart nog geen één keer per jaar seks heeft. Mensen die weinig tot geen seks hebben, doen dit met name niet omdat ze geen geschikte bedpartner hebben.

Het lijkt erop dat hoe vaker Nederlanders seks hebben, hoe beter ze zich voelen. Mensen die maandelijks tussen de lakens duiken, geven hun leven een 7,6, terwijl degenen die wat minder vaak de liefde bedrijven, niet verder komen dan een 6,8. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt je seksleven ook nog beter als je het vaker doet. Ongeveer 60% van de mensen die maandelijks seks hebben, geeft hun seksleven een 8 of hoger, terwijl slechts 39% van degenen die minder vaak seks hebben dit niveau halen. Conclusie: meer seks zorgt voor een betere beoordeling van je seksleven.

Aantal keer seks per leeftijd

Het zal je niet verbazen dat leeftijd ook invloed heeft op het aantal keer dat we seks hebben. Jongeren trekken toch nét iets vaker de kleren uit dan senioren. Al hopen wij stiekem dat we op ons tachtigste nog een fijn seksleven hebben.

Het Amerikaans instituut The International Society for Sexual Medicine deed onderzoek naar de frequentie per leeftijd. Wat blijkt? Het zal je niet verbazen, maar de 18 tot 29-jarigen zijn de koningen en koninginnen van de slaapkamer. Die gaan zo’n 112 keer per jaar met elkaar naar bed, wat neerkomt op twee keer per week. Maar dan zakt het een beetje: 30 tot 39-jarigen doen het ongeveer 86 keer per jaar, zo’n 1.6 keer per week. En de 40 tot 49-jarigen houden het bij ongeveer één keer per week, met zo’n 69 keer per jaar.

 

* Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2023, onder 750 Nederlandse respondenten (18+), representatief voor de Nederlandse bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio. Met een steekproefgrootte van n=750 ligt de foutmarge tussen de 1% en de 3,7% en kan deze invloed hebben op de resultaten. De conclusies in deze publicatie houden geen rekening met deze foutmarge en kunnen variëren. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.