Charlene-Clair de Recht
Charlene-Clair de Recht Love & Life 13 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Hoe de pil precies werkt

De anticonceptiepil, of gewoon de pil, is een inie-minie pilletje, die ervoor zorgt dat je niet zwanger kunt raken. Iedereen weet wat de pil is, maar hoe het precies werkt, is best onduidelijk en complex. We leggen het je graag uit.

De pil

Laten we bij het begin beginnen. De pil voorkomt in 99,9% van de gevallen zwangerschap, net zo betrouwbaar als wanneer je zusje van drie zegt dat je haar lelijk zit dus. Daarnaast kan de pil om andere redenen worden gebruikt. Om een onregelmatige en pijnlijke menstruatie tegen te gaan en bij moderne pillen ook om puistjes tegen te gaan bijvoorbeeld.

In de pil zitten de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestageen. Klinkt als een soort oester of een ziekte, maar deze hormonen beschermen je en zorgen ervoor dat er geen eicel uit je eierstokken vrijkomt.

Daarnaast zorgt de pil ervoor dat het slijm van je baarmoeder zaadcellen blokkeert, en dat er geen bevruchte eicel in je baarmoederslijmvlies kan nestelen. Al met al een redelijk groot effect voor een klein pilletje.

De precieze werking

Het lijkt zo’n makkelijke vraag dat je hem bijna niet durft te stellen, maar hoe werkt de pil eigenlijk? In principe liegt de anticonceptiepil tegen je. Omdat het je lichaam doet denken dat er een zwangerschap gaande is, waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. Dit doet de pil met progestageen, wat een nagemaakte variant is van het hormoon progesteron.

Naast het tegenhouden van een eisprong zorgt de pil er dus voor dat je baarmoederslijmvlies ongeschikt is voor de innesteling van een bevruchte eisprong, hoe vies dit ook klinkt.

Last but not least zorgt het de pil ervoor dat de zaadcellen lastiger door het slijm van je baarmoederingang komen. Een soort cockblock in de vorm van pil.

Ingrediënten en hun doel

Zoals we al zeiden bevat de pil altijd twee hormonen, namelijk progestageen en oestrogeen. Progestageen belemmert de zwangerschap. De grootste taak van het oestrogeen is ervoor zorgen dat je tijdens je stopweek een bloeding krijgt. Zonder oestrogeen zou je dus vervelende en ongemakkelijke doorbraakbloedingen krijgen.

Zo, nu is het wel duidelijk hoe de pil precies werkt toch? Het klinkt ingewikkelder dan het is. Het enige wat vooral belangrijk is, is dat je de pil elke dag inneemt.

DokterDokter

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen.. toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoe de pil precies werkt
Sluiten