Talking money – Dit is hoeveel geld je als starter nodig hebt om een huis te kopen

Een huis kopen: het is iets waar je in je tienerjaren nog niet mee bezig bent. Maar zodra je een aantal jaar aan het werk bent, begint het vaak toch te kriebelen. Steeds meer mensen om ons heen beginnen met het kopen van een huis. Vaak wel samen, want alleen is op de huidige huizenmarkt knap lastig. Toch is het niet onmogelijk, maar wél met een som eigen geld.

Wij zochten uit hoeveel geld je als alleenstaande starter nodig hebt om een eigen huis te kopen. Dan kun je alvast beginnen met sparen.

Een huis kopen

Als starter zijn de mogelijkheden op de huizenmarkt tegenwoordig niet erg groot. De huizenprijzen zijn hoog en er is weinig aanbod. Om toch een huis te kunnen kopen in deze periode, is het nodig dat je eigen geld meeneemt. En niet zo’n beetje. Volgens Independer moet je als alleenstaande starter met een modaal inkomen (36.000 euro) voor een woning van zestig vierkante meter ongeveer €22.590 euro eigen geld inleggen. En dan heb je een maximale hypotheeklening.

En dan nog heb je niet in alle gemeenten kans om een geschikte woning te vinden. Met een bedrag van €22.590 heb je kans op een woning in 250 gemeenten. Dan nog iets anders: dit eigen geld is nodig om extra kosten te betalen. De hypotheekverstrekker financiert sinds 1 januari 2018 alleen nog maar 100 procent van de waarde van het koophuis. Dat betekent dat je alle overige kosten – voor de notaris, overdracht en taxatie – zelf moet betalen.

Krappe huizenmarkt

We vertelden al eerder over de krappe huizenmarkt. Tegenwoordig stijgen de vierkantemeterprijzen in alle gemeenten fors. Als je een woning wilt aankopen, is het dus belangrijk om je te realiseren dat je veel eigen geld nodig hebt. Want zodra je een woning wilt die groter is dan zestig vierkante meter, heb je al veel minder keus met hetzelfde spaargeld.

Hoeveel eigen geld er nodig is om een huis te kopen hangt natuurlijk af van het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters. Mocht je binnenkort een huis willen kopen: je weet wat je te doen staat.

Reageer op artikel:
Talking money – Dit is hoeveel geld je als starter nodig hebt om een huis te kopen
Sluiten