Redactie
Redactie Money 11 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel verdienen Hollywood-acteurs eigenlijk met een Golden Globe Award op zak?

Een Golden Globe is niet van echt goud gemaakt. Toch blijken de beeldjes vaak wel van goudwaarde voor de carrière van aspirerende Hollywood-sterren. Maar hoeveel verdienen acteurs nou eigenlijk wanneer ze de felbegeerde prijs in ontvangst mogen nemen?

Behalve symbolisch zijn de Golden Globe-beeldjes op zich geen fortuin waard. De versie die tegenwoordig wordt uitgereikt weegt 3,5 kilogram en is gemaakt van koper, zink en brons. De basis bestaat uit marmer en de nieuwere edities van het beeldje zijn verguld met slechts een klein laagje goud.

Krijgen acteurs naast een Golden Globe-beeldje en eeuwige roem verder nog lucratieve cadeau’s? Prijzengeld bijvoorbeeld?

Het voorbeeld van Oscar Isaac

Niet echt. Althans, niet rechtstreeks. Maar ondanks dat er van prijzengeld geen sprake is bij de Golden Globes, kunnen Hollywood-acteurs er toch een aardig centje door bijverdienen. Neem Oscar Isaac bijvoorbeeld. In 2014 won hij de Golden Globe voor beste acteur in een musical of komedie dankzij zijn hoofdrol in Inside Llewyn Davis.

In 2013 scoorde hij naast de Cohen-film nog welgeteld één (bij)rol. Maar sinds Oscar Isaac het gouden beeldje op de mantel heeft staan, is de acteur niet meer weg te slaan van zowel het grote als het kleine scherm.

Naar schatting verdiende hij een relatieve peulenschil van ‘slechts’ 80.000 dollar voor zijn acteerprestatie als Llewyn Davis. Daarvoor was hij grotendeels een indiefilm-acteur met weinig erkenning bij het grote filmpubliek. Na de Golden Globe-winst werden zijn inkomsten maar liefst 10 tot 20 keer vermenigvuldigd. Een jaar later kreeg hij meer dan 1 miljoen dollar voor de sci fi-thriller Ex Machina en om en bij de 2 miljoen dollar voor de grote blockbuster Star Wars: The Force Awakens.

Oscar Isaac (rechts) in Star Wars: The Force Awakens

Voor grote en wereldvermaarde acteurs zoals Leonardo DiCaprio en Brad Pitt betekent een extra Golden Globe boven het haardvuur geen extra inkomsten. Best logisch, natuurlijk. Als Lionel Messi zijn laatste Gouden Bal niet had gewonnen, zou hij nog steeds hetzelfde krankzinnige salaris binnenharken. Maar als Vincent Janssen de prijs plots wint, zou hij wel degelijk een sterkere positie hebben aan de onderhandelingstafel voor een nieuw contract. Zo ook met de mindere goden in Hollywood.

Maar naast een verhoging van het salaris, vallen er nog extra inkomsten te verdienen dankzij een Golden Globe-winst.

Dit verdienen Hollywood-acteurs met Golden Globe

Moneynation heeft op basis van cijfers in het verleden berekend wat de toegevoegde waarde van een Golden Globe-beeldje kan zijn voor de carrière van een relatief onbekende Hollywood-acteur. En de bedragen zijn niet min.

Na een Golden Globe-winst Inkomsten
Prijzengeld Golden Globe 0 dollar
Gemiddelde stijging in ticketverkoop van de betreffende film 15 miljoen dollar
Aandeel van een hoofdacteur op de stijging (0,5 procent gemiddeld) 75.000 dollar
Procentuele stijging van het salaris bij toekomstige films 50 procent hoger
Gemiddelde stijging van het salaris 10 tot 20 miljoen dollar
Verkoop van Golden Globe-beeldje 5.000 tot 10.000 dollar

Dus ook al krijgen acteurs geen extra dollars op de bankrekening gestort van de organisatie die de Golden Globes uitreikt, winnen ze wel degelijk de loterij van het leven.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.