Tessa Ham
Tessa Ham Love & Life 17 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoge werkdruk? Zo ga je in 5 stappen het gesprek met je baas aan

Als je hard werkt, maar nog steeds achter de feiten aanholt, dan moet er iets veranderen. Hoe meer opgebrand jij namelijk raakt, hoe moeilijker het zal worden om de hoge werkdruk en werkstress aan te kunnen. Maar hoe overtuig je jouw baas hiervan? Gaat hij of zij niet denken dat je je aanstelt?

Het is goed dat je het gesprek aangaat, maar het is best eng om toe te geven dat je de werkdruk niet aankunt.

Stappenplan om hoge werkdruk te verminderen

Volg deze vijf stappen om je baas ervan te overtuigen dat het écht niet langer zo door kan gaan.

Stap 1: Kijk of je zelfs iets kunt veranderen

Zeg eens eerlijk: hoe vaak zeg jij ‘ja’ als iemand anders vraagt of je een taak kan oppakken? En hoe vaak vraag je zelf om hulp? En hoe goed ben jij in het stellen van prioriteiten?

Het kan helpen om een doel voor jezelf te bedenken. Vervolgens stel jij jezelf de volgende vraag bij alle aanvragen die je krijgt en alle taken die je wil oppakken: draagt dit bij aan mijn doel? Of is het belangrijker dan mijn doel? Als je op beide vragen ‘nee’ kunt antwoorden, weet je dat je ‘nee’ moet zeggen of de taak aan de kant moet schuiven.

Stap 2: Verander je mindset

Nadat je kritisch naar je eigen aandeel hebt gekeken, is er nog maar één iemand die jouw hoge werkdruk en daarmee werkstress kan verlagen: je leidinggevende. En dat gesprek is best spannend. Het voelt alsof er iets mis is met je. Waarom kunnen anderen het wel en jij niet? Wat gaat je baas wel niet denken? Wat kan je zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen?

Het gesprek aangaan wordt makkelijker als je jouw mindset verandert. Ja, je hebt misschien een hoge werkdruk, maar dat komt juist omdat je extra je best doet. Je wil dat je baas onder de indruk van je is, dus je neemt meer hooi op je vork dan je eigenlijk aankan. Maar als je altijd maar gehaast blijft werken, ga je fouten maken en slecht werk afleveren. Dan bereik je dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat je wil: je geeft de indruk dat je niet capabel en betrouwbaar bent.

Het gesprek aangaan met je leidinggevende zorgt er uiteindelijk voor dat jij je werk met de best mogelijke kwaliteit kan afleveren. Daarom zal een goede manager of baas ook alleen maar blij zijn als je het vertelt.

Stap 3: Bereid je voor

De eerste vraag die je leidinggevende waarschijnlijk gaat stellen is wat de oorzaak is van de hoge werkdruk. Daarom is het verstandig om dit eerst voor jezelf inzichtelijk te krijgen. P&O-adviseur Tamara Baars van ArtEZ adviseert op Intermediair om een tijd bij te houden welke taken je allemaal doet en hoe lang je erover doet. Zo krijg je uiteindelijk een duidelijke lijst, die je mee kunt nemen naar je gesprek.

Samen komen jullie er zo achter dat je eigenlijk veel langer over een taak doet dan het op het eerste gezicht lijkt, en dat je daarom in tijdsproblemen raakt. Of misschien neem je wel taken op je die helemaal niet bij jouw functieomschrijving horen.

Stap 4: Bedenk van tevoren al eventuele oplossingen

Het helpt ook om voor het gesprek al eventuele oplossingen te verzinnen. Misschien ben je veel tijd kwijt aan iets wat niet de gewenste resultaten levert? Of helpt het als je een dag in de week thuis werkt om ongestoord te kunnen werken? Als je bij minder meetings aanwezig bent? Als het goed is, weet je door stap 3 ook waar er oplossingen mogelijk zijn.

Stap 5: Maak afspraken

Het delen van je problemen lucht op, maar dat betekent niet dat je hoge werkdruk en werkstress meteen verdwenen zijn. Het is nodig om afspraken te maken om de problemen aan te pakken. Je kunt eventueel afspreken om elke maand een keer 1-op-1 te zitten. Zo voorkom je dat er wel beloftes worden gemaakt, maar dat die niet worden nageleefd.

Lees ook: Heb je een baas met onrealistische verwachtingen? Zo deal je hiermee

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke donderdag in je mailbox.

Reageer op artikel:
Hoge werkdruk? Zo ga je in 5 stappen het gesprek met je baas aan
Sluiten